Cocker, Joe – With a little help from my friends (1969)

Geplaatst door
Joe Cocker – With a little help from my friends
oorsprong van Home » Hit en origineel » Cocker, Joe – With a little help from my friends (1969)
Cocker with a little help
Nummer werd in de jaren ’80 gebruikt bij de serie “The Wonder Years”. Joe Cocker maakte er een volledig eigen versie van, met Aretha Franklin en Ray Charles als inspiratiebronnen.

(o) The Beatles – With a little help from my friends (1967). Paul McCartney kreeg de versie van Cocker zijn ‘With a Little Help’ voorgeschoteld en was meteen razend enthousiast: “It was just mind blowing, totally turned the song into a soul anthem and I was forever grateful for him for doing that.” The Beatles namen het op voor hun psychedelische album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Paul en John schreven het nummer, de lead vocalen waren echter van Ringo Starr. Op meerdere Beatles-platen kun je de drummer op één song horen, zo ook op ‘Yellow Submarine‘. Starr stond er op dat de eerste regel -die aanvankelijk “What would you think if I sang out of tune? Would you throw ripe tomatoes at me?” zou luiden- veranderd zou worden.  Dat werd “What would you think if I sang out of tune? Would you stand up and walk out on me?”

original with a little help Beatles

The wonder years

In de VS kwam de single niet verder dan #68, in de UK, Zwitserland en België (Wallonië) echter op #1! In ons land deed het daar weinig voor onder, met #2. Niet gek, al mocht dat ook wel gezien de sterrenopstelling met  Jimmy Page op gitaar en Tommy Eyre op orgel. De laatstgenoemde werkte op Wham!-album ‘Make it Big’ (1984) en George Michael’s ‘Careless Whisper’. Cocker vergaarde met dit nummer vooral roem door zijn versie op legendarisch festival Woodstock. Bovendien kreeg het nummer een prominente plek in de film over deze. Maar een nieuwe generatie maakte kennis met Joe Cocker en zijn versie van ‘With a little help..’ dankzij de serie ‘The Wonder Years’. Deze jaren ’80-serie speelde zich af in het tijdperk van de Vietnam-oorlog en Cocker’s ‘With a Little Help’ fungeerde als begintune.

wonder years tune
cast van The Wonder years

Na de uitvoering van Cocker volgde er uiteraard meer, waaronder enkele opvallende zoals Wet Wet Wet (als tribute; #1 UK). Maar ook Sergio Mendes (nog vóór Cocker), Ike & Tina Turner, Barbra Streisand, Beach Boys, Karin Bloemen en Santana namen een versie op. Maar leuk om te vermelden is vooral die uit Sesame Street (Britse), waarin Moe Cocker (een cocker spaniel) verschijnt.  Hij blaft om hulp van zijn vrienden als hij een bot kwijt is of last heeft van vlooien.

Top 40-notering

Geef een reactie