Coi Leray – Players (2022)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Coi Leray – Players (2022)

Coi Leray – Players

Coi Leray Players
Amerikaanse rapster en zangeres Coi Leray Collins liet voor het eerst van zich horen in 2018 met een mixtape. In 2022 brengt ze met ‘Trendsetter’ haar eerste volledige album uit, waarop single ‘Blick blick’ met Nicki Minaj. Hier haalt ze de Amerikaanse charts mee, maar een echte doorbraak lijkt Coi Leray te gaan maken met deze aanstekelijke single Players

Origineel: Grandmaster Flash and the Furious Five – The Message (1982). Coi Leray en vooral haar productieteam heeft voor Players meerdere elementen uit The Message gebruikt, waaronder de kenmerkende synths. Deze baanbrekende track heeft het geluid van hiphop mede gedefiniëerd. Gramdmaster Flash was in de eerste jaren misschien wel de grootste innovator binnen het genre.

“It’s like a jungle sometimes / It makes me wonder how I keep from going under.”

Het was een duidelijke observatie van het gevaar en angsten van het stadsleven van destijds. Hiphop van vóór die tijd was vaak party-gerelateerd, maar nu kwam daar sociaal commentaar om de hoek kijken. Het gekke van het hele verhaal is dat Grandmaster Flash zélf weinig te maken heeft gehad met de track. Het was Ed Fletcher, songwriter en producer bij Sugarhill Records, die op piano (1980) een demo opnam met eigen raps. Sylvia Robinson, bazin van het label, stelde The Message voor bij Flash and the Furious Five. Zie ook hier.

Sample Players
Flash afwezig op eigen track

Maar Flash en de andere leden wilden aanvankelijk weinig met de demo van doen hebben en maakten het zelfs belachelijk. . “It wasn’t no party s–t. It wasn’t even some real street s–t. We would laugh at it”, aldus Flash. Uiteindelijk werd het een produktie van met name Fletcher, die zijn raps afwisselde met MC Melle Mel (van Furious Five). Het wat traag opgenomen synthgeluid was vooral bedoeld om Melle Mel’s boze raps over ghettogeweld en armoede beter te benadrukken. Hiphop was niet langer meer alleen een blockparty ding, maar kreeg door de MC een zwaardere lading. Nu zijn Flash en de overige Furious Five-leden wel aan het eind te horen. Ze discussiëren op straat en worden vervolgens gearresteerd, maar daarvoor moet je wel het hele nummer beluisteren.

Leray en Flash

Nog even over Coi Leray en haar Players, want hoe komt ze bij The Message en wat weet ze van deze classic? Het is in ieder geval duidelijk dat ze veel respect geeft richting de oorspronkelijke artiest: “When you doing these samples, it’s one thing to do a sample and you blow up — but it’s another thing when you give credit when it’s due. When I become a legend and someone wanna sample my song, I wanna be a part of that” zo verklaarde ze in Billboard.

Over Grandmaster Flash is Leray zeer positief, zo noemt ze hem een grootheid, al is hij een bescheiden mens. Vooral zijn positiviteit roemt ze, al rijst de vraag of ze weet van de minimale inbreng van Flash zelf. Flash is op zijn beurt weer lyrisch over Coi, lees hier. En over Fletcher en Melle Mel wordt geen woord gerapt, of gerept, zeg het maar..

Top 40-notering

Coi LerayPlayers
En The Message

Geef een reactie