Coldplay – Talk (2005)

Geplaatst door
oorsprong van Home » 2000s » Coldplay – Talk (2005)

Coldplay – Talk

Coldplay Talk sample
De aanloop naar de release van dit nummer verliep zeer moeizaam. Er was op een gegeven moment een versie, maar deze zat niet bij de tracklist van nieuw album ‘X&Y’. Maar een nieuwe mix van Talk stemde iedereen meer dan tevreden en was duidelijk dat dit “mega” zou gaan worden. Maar waar komt die sample uit Coldplay Talk toch vandaan?

Origineel: Kraftwerk – Computer Love (1981). Dit nummer maakt onderdeel uit van ‘Computer World’, een album waarin de opkomst van computers en de invloed op de maatschappij centraal staat. Het was al de 8e plaat voor de Duitse electropioniers en verscheen in zowel de Duitse als de Engelse taal. De groep bracht single Computer Love in 1981 uit en reikte tot #36 in de Britse charts. Later dat jaar bracht het viertal het nomaals uit, deze keer als dubbele A-kant met ‘The Model’. Met deze van het vorige album afkomstige track behaalde Kraftwerk nu #1 in de UK. In ons land haalde alleen ‘The Model’ in ons land de Tipparade (1978), dat was meteen hun laatste notering hier.

Computer Love Kraftwerk

“Robotblues”, zo typeerde Kraftwerk-lid Ralf Hütter het nummer. “In de studio zijn we constant bezig met het opslaan van tonen, met programmeerbaarheid van muziek. Dat maakt dat het thema voor ons onvermijdelijk is”. Het is een rustige, melancholische track, die dus de interesse van Coldplay’s Chris Martin wekte.

Sample opnieuw ingespeeld

De frontman van één van de grootste bands van het nieuwe millennium had een brief gestuurd. Deze ging via advocaten van beide groepen en na enkele weken kreeg Martin een brief terug met de tekst: “Yes”. Coldplay heeft niet de sample voor Talk gebruikt, maar de melodie gereproduceerd middels Jonny Buckland’s gitaar. De riff bepaalt onmiskenbaar het geluid van de single, die gretig aftrek krijgt bij het publiek. Althans, in Nederland waar het nummer op#1 belandt, in andere landen is dat beduidend minder. Doet Talk het in Spanje (#8) en UK (#10) goed, in landen als Duitsland (#29) en VS (#86) beduidend minder.

Luister hieronder naar Coldplay Talk, maar ook vooral Computer Love en vergelijk de riffs uit beide nummers..

Top 40-notering

Geef een reactie