Coldplay – Viva la vida (2008)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Coldplay – Viva la vida (2008)
Coldplay – Viva la vida
oorsprong viva la vida
Titeltrack van het gelijknamige album uit 2008. ‘Viva la vida’ is in veel eindlijstjes te vinden, zo gooit het bv jaarlijks hoge ogen in de Top 2000

Origineel:  Joe Satriani – If I could fly (2004), gitaarloop van deze instrumental loopt behoorlijk gelijk aan de zanglijn van Chris Martin, al zal dit louter toeval zijn en de zaak die Satriani aanvankelijk aanspande liet hij nog voor een uitspraak seponeren en betuigde spijt. “Ik werd bedolven onder mails van mensen die vonden dat ik Coldplay moest aanklagen en werd meegesleept. Nu heb ik spijt”, aldus Satriani eind ’09. Ofwel, gevalletje toeval? Luister hier (helemaal) onder en oordeelt u zelf..

original Viva la vida

Frontman Chris Martin zag een schilderij van Mexicaans artieste Frida Kahlo genaamd “Sandías con leyenda” met tekst: “Viva la vida”. Het leven van deze mevrouw kreeg later nog een verfilming met titel ‘Frida’, waarbij zij gespeeld werd door Salma Hayek. Maar de tekst op het schilderij gaf Martin de inspiratie voor het gelijknamige album. Al was het ook de vechtlust van de kunstenares, die jarenlang aan polio leed. Deze zou gaan over een koning die zijn macht verliest, revolutie, maar ook menselijkheid en sterfelijk zijn tegenover de harde wereld van religie en politiek. Drummer Will Champion noemde in Q Magazine (2009) “trying to remember what’s important in your life, rather than being carried away by the trappings of other things.”

Met de grote Brian Eno aan boord als producer werkte Coldplay aan een nieuwe sound, hetgeen lukte met hun 4e album. De titeltrack deed het zeer goed als single en is in vele eindlijstjes hoog te vinden, zo ook in de jaarlijkse Top 2000. In landen als de UK, Slowakije, Tsjechië én ons land besteeg het nummer de bovenste plek. In de VS was Coldplay met deze track de eerste Britse groep sinds Spice Girls (‘Wanna be’ uit 1997) die in de VS tot #1 kwam!

origineel Viva la vida
Er was een alternatieve videoclip, gemaakt door Anton Corbijn, waarin Martin de rol van koning speelde, als eerbetoon aan de video die Corbij maakte voor Depeche Mode (Enjoy the Silence)

Meer gelijkenissen?

Er was naast Satriani nog een naam die claimde de bron te zijn van Viva La Vida. Dat bleek te gaan om Amerikaanse groep Creaky Boards, die stelde dat Martin cs. hun nummer ‘The Songs I Didn’t Write’ (de ironie!) had gebruikt. Martin zou in 2007 een concert van hen bezocht, aldus de groep, wat achteraf niet waar kón zijn. Bovendien dateert de allereerste demo van Viva La Vida van vóór de avond van dat concert.

En dan was er ook nog Yusuf Islam ofwel Cat Stevens die een tip kreeg van zijn zoon. Want zou de melodie van Viva la Vida niet erg lijken op zijn song ‘Foreigner Suite’? Dit heeft echter nooit tot een rechtzaak kunnen leiden, getuige de sportieve reactie van Islam/Stevens: They did copy my song but I don’t think they did it on purpose. I don’t want them to think I am angry with them. I’d love to sit down and have a cup of tea with them and let them know it’s okay.”

Top 40-notering