Conkarah ft Shaggy – Banana (MINISIREN REMIX) (2020)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Conkarah ft Shaggy – Banana (MINISIREN REMIX) (2020)

Conkarah ft Shaggy – Banana

Banana original
Orville Richard Burrell, ofwel Shaggy heeft al hits gehad in de jaren 99, 00 en 10. Wellicht lukt het hem om met Banana om daar een decennium aan toe te voegen, iets dat weinig artiesten flikten. Hij nam de track in 2019 al op met Jamaicaan Conkarah, maar in de remix-versie van DJ Fle lijkt succes in het verschiet

Origineel: Edric Connor and the Caribbeans – Day dah light (1952). Maar de bekendste versie staat op naam van Harry Belafonte die het opnam als ‘Day-O (The Banana Boat Song)’ (1956). Deze Jamaicaans-Amerikaanse zanger trok deze Jamaicaanse traditional naar zich toe, voegde wat Calypso-“kruiden” toe en maakte het zijn hit. Het lied is van oorsprong een traditional, die gezongen werd bij de docks tijdens het laden van bananen. Als tijdens de nachtdienst het daglicht verscheen (“Daylight come”), dan konden ze weer richting huis. Ze maakten zoals wel vaker bij traditionals gebruik van de Call_and_response-tactiek. Irving Burgie en William Attaway schreven een aangepaste tekst van het nummer dat hij aanbood bij Belifonte. Hij nam het op bij de destijds vermaarde Colgate_Comedy_Hour, waar het een groot succes bleek. Hierna nam Harry het nummer opnieuw op voor RCA Records en dat is de versie die velen kennen.

Banana boat song

Meer Banana Boat Song

Het nummer belandde via folkzanger Bob_Gibson en The Tarriers bij Shirley Bassey, die er in de UK een hit mee had in 1957. Al moet wel worden vermeld dat de versies van Tarriers en Bassey ook Jamaicaanse folksong ‘Hill and Gully Rider’ hierin is verweven. Meerdere covers volgden, zoals van the Kinks, George Clinton én Shaggy, die het in 1995 al opnam voor album Boombastic. Dit was in een dancehall-versie, een kwart eeuw vóór de nieuwe versie dus. Opvallend is dat Irving Burgie en William Attaway als schrijvers staan vermeld, terwijl er dus wel een eerdere versie was. Maar we mogen ook niet André van Duin’s parodie vergeten, want die bracht in 1972 ‘Het Bananenlied’ uit. De Banana Boat Song kwam in 2009 terug in de charts dankzij Jason Derülo. Hij sampelde het in zijn nummer ‘Don’t wanna go home’. Onder de noemer Invisible Tune verschijnt ook nog ‘Banana Boat (River Mix). Toch is dit maar een greep uit de nummers die gebruik maken van het overbekende lied. De versie van Shaggy en Conkarah komt nu uit in de Minisiren remix en bevat zelfbewerkte Hieronder te horen, de nieuvocale stukken uit zijn origineel. We hitversie van Shaggy met Conkarah, het origineel en “het andere origineel” van Belafonte.

Eén reactie

  1. Altijd als ik de versie van Shaggy hoor dan moet ik ook even aan de versie van Harry Belafonte denken. Mijn opa vond de muziek van Harry Belafonte fantastisch. Maar ik dacht dat het zijn nummer was. Leuk om te lezen dat het nummer nog ouder is.

Geef een reactie