Coolio ft. L.V. – Gangsta’s paradise (1995)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Coolio ft. L.V. – Gangsta’s paradise (1995)

Coolio – Gangsta’s Paradise

Gangsta's paradise original

(o) Wonder, Stevie – Pasttime paradise (1976). Dit is één van Coolio’s weinige tracks zonder schuttingtaal, omdat Stevie hier niet mee akkoord ging. Toen de track zonder grof taalgebruik verscheen, was Wonder zeer enthousiast. Het is één van de eerste platen met een synthsnaar-geluid, in die tijd behoorlijk revolutionair. De wat minimalistische sound -hieronder te beluisteren- heeft een raak effect.

Pasttime paradise

Maar ook opvallend is de -zeker voor een soulnummer- diepgaande sociaalkritische tekst. Een klinkende “Hara Krishna-bel en een gospelkoor van West Angeles Church of God zorgen voor een religieuze samensmelting. Toch is Pasttime Paradise maar één van de vele prijsnummers van legendarisch album Songs in the Key of Life. ‘As’, ‘Isn’t she lovely’, I wish en ‘Sir Duke’ zijn misschien nog wel meer aansprekende titels.

Coolio -die Gangsta’s Paradise in ’97 nog vertolkte met Trijntje Oosterhuis tijdens the Night of the Proms- hanteerde met de tekst “As I walk through the valley of the shadow of death, I take a look at my life and realize there’s nothing left” een eigen bewerking van Psalm 23:4, al eindigt deze wat positiever: “I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil: for thou art with me”.

Het werd voor Coolio nog meer dan hij ervan had kunnen verwachten. Gangsta’s paradise leverde een Grammy op en werd in de VS de bestverkochte single van 1995. Wat natuurlijk ook hielp was de film Dangerous Minds waarop het als belangrijkste soundtrack gold. Er is bijna geen land te noemen waar het niet op nummer 1 belandde. In Australië was het tot 2017 zelfs de langst genoteerde #1, totdat Ed Sheeran met ‘Shape of you’ langskwam.

Zie ook Weird Al Yankovic.

Top 40-notering

Originals - De Oorsprong van de Hits