Culture Beat – No deeper meaning (1991)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Culture Beat – No deeper meaning (1991)

Culture Beat – No deeper meaning

Twee jaar voor de grote doorbraak met ‘Mr Vain’ scoorde de Duitse danceformatie alleen in Nederland met ‘No deeper meaning’. Daarbuiten reikte het alleen nog tot de Vlaamse en Finse charts

(o) Tears For Fears – Change (1983). Hieruit komt de karakteristieke keyboardsample, die in bovengenoemde track is te horen. Het werd als 4e single van de groep de opvolger van Mad world, de doorbraakhit eind ’82. Veel betekenis moet er achter de tekst van Change niet worden gezocht, zo verklaarde Roland Orzabal ooit. Dat staat toch aardig haaks op het dreigende, gejaagde gevoel wat deze sterke track opwekt. Het nummer haalt de charts in vele landen, in de UK, Ierland en Zuid Afrika zelfde de top 10. In ons land wordt niet verder gereikt dan een bescheiden tipparadenotering.

Culture Beat werd in 1989 opgericht door Torsten Fenslau en scoorde in eigen land al vrij snel met ‘Der Erdbeermund’, dat daar ook als klassieker te boek staat. Buiten Europa was ‘No deeper meaning’ de eerste hitnotering, maar de echte doorbraak volgde pas in 1993. ‘Mr. Vain bereikte in liefst 11 landen de hoogste positie, ook in ons land. Maar ook nummers als ‘Got to get it’ en ‘Anything’ uit dezelfde periode deden het zeer goed.

Toch werd dit succes al snel overschaduwd door de dood van Torsten. Hij raakte eind ’93 van de weg met zijn auto en verongelukte op slechts 29-jarige leeftijd. Zijn broer Frank nam zijn stok over en zette Culture Beat voort. Zo bestaat de formatie anno 2020 officieel nog steeds en is vooral in het ’90’s-revival circuit actief.

Top 40-notering

Sample is telkens te horen gedurende het refrein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits