Dario G – Carnaval De Paris (1998)

Geplaatst door

Dario G – Carnaval De Paris

Origineel Carnaval de paris
Deze track nam Dario G special op voor de 1998 FIFA World Cup in Frankrijk. De zomer van dat jaar was het nummer van het Britse DJ-trio niet weg te branden van de radio. Dit was de 2e grote hit na Sunchyme van een jaar eerder. De melodie van Carnaval de Paris gaat oorspronkelijk wel heel wat jaren terug
original Carnaval de Paris
Ook te horen in de gelijknamige film uit 1946 met Henry Fonda en Linda Darnell

Oorsprong Carnaval de Paris: Percy Montrose – Oh my Darling Clementine (1884). De tekst van deze stamt van ‘Down By The River Lived A Maiden’ door H.S. Thompson (1863). Maar het gaat hier wel om de melodie, die Dario G. heeft gebruikt voor Carnaval de Paris. Het lied over een mijnwerker en zijn dochter is één van de beroemdste westernclassics ooit. Het zou in de periode van de California Gold Rush (1848–1855) zijn ontstaan, toen Mexicanen in mijnen werkten. Engelstaligen die daar ook werkten raakten dusdanig geïrriteerd door de repeterende deun, dat ze er parodiën op bedachten (bron). Het lied mag dan stammen uit de 19e eeuw, de eerste opname dateert van vele decennia later (20e eeuw).

original carnaval de paris
Eén van de zeldzame foto’s van Percy Montrose

De oudste opname die bekend is komt van Floyd Thompson and His Hometowners uit 1928 (Bron). De oudste (kale) versie die online te beluisteren is (en ook uiteraard) hieronder is die uit 1939 van John McCready. Dan is die van Bing Crosby met orkest toch beduidend meer het luisteren waard. Maar meerdere uitvoeringen zijn parodiën, zoals ook deze van Bobby Darin met fatshaming, zoals dat tegenwoordig echt niet meer kan.  “How fat was she? She broke the damned bridge, hardy har har. Then in a moment of raw compassion, Bobby sings, “Hey, I’m no swimmer, but were she slimmer / I might have saved fat Clementine” O.a. Lee Towers en Westlife vertolkten ‘Clementine’met deze door Woody Harris geschreven tekst. Dan hielden Johnny Cash, Pete Seeger en Neil Young (luister hieronder) zich meer aan de oorspronkelijke versie.

Vele toepassingen melodie Clemetine

Veel Chinezen zullen de melodie ook kennen, als nieuwjaarslied ‘Xīn Nián Hǎo Ya’ (新年好). Tekenfilm liefhebbers zullen deze herkennen dankzij Hanna-Barbera cartoon Huckleberry Hound. Maar het gros van de mensen wereldwijd zullen de melodie herkennen van Carnaval de Paris. Maar voordat deze melodie het WK ’98 voorzag van een tune, waren er, vooral in Engeland, vele supportersgroepen die het zongen. Op de melodie van ‘Clementine’ zongen fans van o.a. Sheffield Wednesday, Portsmouth, maar ook VFL Bochum en Benfica hun teams toe.

Dario G scoorde met zijn track in grote delen van Europa een Top 10-hit, toch kwam het in Frankrijk opmerkelijk genoeg maat tot #26. Dat was in ons land (#6), België (#10),UK (#5) en Duitsland (#2) wel anders. In de periode 2001-2005 was de tune bijna wekelijks te horen, toen Ford het gebruikte bij Champions League-reclame spotjes. Sowieso zal deze melodie tegenwoordig eerder verbonden blijven aan het voetbal, dan aan een mijnwerkers-drama

Top 40-notering