Dave – Dansez Maintenant (1975)

Dave – Dansez Maintenant

Dave’s versie van het nummer wordt in 1975 een grote hit in zowel Nederland als Frankrijk. Al sinds zijn twintiger-jaren woont de Nederlandse zanger in Frankrijk en kent daar grote populariteit. De als Wouter Otto Levenbach geboren zanger baseerde zijn nummer (en versnelde het) op:

Origineel: Glenn Miller Orchestra – Moonlight Serenade (1939). Deze swing ballad was al wat langer in de maak, en ontstond in wezen uit Miller-nummer ‘Now I Lay Me Down to Weep’ (1935). Tel daar de tekst van ‘The Wind in the Trees’ door Mitchell Parish bij op. Robbins Music nam het beheer van Miller’s muziek op zich. Deze vernam dat de laatste bezig was met een cover van Frankie Carle , ‘Sunrise Serenade’. Robbins vond Moonlight Serenade hier wel een natuurlijke aanvulling op.

Aanvankelijk bracht men het nummer uit als instrumental, maar die met tekst spreekt toch meer aan. De tekst gaat over twee geliefden die samen een romantische nacht doorbrengen. Het is een zeer verleidelijk nummer waarin de zanger op een juni-avond in het maanlicht zijn geliefde een serenade brengt. Met dit nummer creëerde Miller een nieuw geluid met een hoog aansturende klarinet die over de saxofoonsectie leidde. De allereerste opname mét vocalen komt van Chick Bullock and His Levee Loungers, ook uit 1939. (Luister onderaan artikel).

origineel dansez maintenant

Sunrise Serenade werd als A-kant gedrukt, belandde ook in de Amerikaanse hitlijst, maar de andere titel was meer gewild. Moonlight Serenade mag dan voor velen geen bekende titel zijn, in muzikaal perspectief, is dit een ware klassieker. Je kunt het nummer bijvoorbeeld horen in successerie “The Crown” (seizoen 5, afl 4). Maar denk ook aan Star Trek: The Next Generation (seizoen 2, afl 19) en Doctor Who (meerdere afleveringen). Miller gebruikte nog weleens een vocalist, toch kwam de eerste populaire versie mét tekst van The Rivieras (1959). Maar de bekendste versie is dan weer afkomstig van Frank Sinatra, die het opnam voor zijn album ‘Moonlight Sinatra’ (1966).

Voor Miller liep het overigens niet goed af, al werd hij weliswaar één van de grootste bandleiders van zijn tijd. Maar in 1942 sloot hij zich aan bij het Amerikaanse leger, waar hij de Glenn Miller Army Air Force Band vormde. In 1944 verdween Miller met zijn vliegtoestel op weg naar Parijs.

Zowel Nederlands als Frans succes voor Dave

Dave begint zijn muzikale loopbaan als voorman van de formatie Dave Rich & The Millionaires. Onder die naam brengt hij één single uit onder Decca Records, ‘Girl Of My Dream’ (1964). Een lang leven is de groep niet beschoren en reist de zanger met zijn vriend naar Saint-Tropez, alwaar hij in restaurants en café’s zingt. Maar als de verkering uit raakt, vertrekt Dave naar Parijs waar hij in 1969 een platencontract vergaart. In die tijd tourt hij door Frankrijk, samen met Griekse zangeres Nana Mouskouri, toch scoort hij een Nederlandstalige hit, ‘Nathalie’. Ondanks zijn deelname aan het Nederlands Nationaal Songfestival (waar hij 3e wordt), blijft hij Frankrijk trouw. In 1975 scoort hij zowel in ons land (#1) als in Frankrijk (#4) zijn allergrootste hit.

Toen zijn zangcarriere langzaam tanende was in de jaren ’80 zocht hij zijn heil meer bij presentatiewerk. Zo was hij vaak betrokken bij verslag van het Eurovisie Songfestival. Toch pakte hij na 2000 zijn zingwerk weer op, bracht meerdere albums uit en kon je hem nog bewonderen in “Chansons”, programma van Matthijs van Nieuwkerk (voor alle ophef rond hem). Ook dook hij even op in de kleine Top 2000 reportage over Patrick Hérnandez, net als Dave woonachtig in L’Isle-sur-la-Sorgue. Luister hieronder naar Dave en zijn Dansez maintenant, de oorspronkelijke versie en de allereerste opname met vocalen.

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven