Deee-Lite – Groove is in the heart (1990)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Deee-Lite – Groove is in the heart (1990)
Groove is in the heart
One-hit-wonder Deee-Lite bestond uit DJ Dmitry, DJ Towa Towa, en zangeres Lady Miss Kier, eerst- en laatstgenoemde waren getrouwd. De formatie krijgt op dit nummer ook hulp van rapper Q-Tip (A Tribe Called Quest) en legendarische bassist Bootsy Collins. Daarover later meer.

(o) Hancock, Herbie – Bring down the birds (1966), gitaarsample. Zie ook Lorna met ‘Papi chulo..’.

(o) Vernon Burch – Get up (1979), sample van de fluitlolly, maar ook het ritme en vocaal geluid van enthousiast publiek.

(o) Bel-Sha-Zaar with Tommy Genapopoluis and the Grecian Knights – Introduction. Van album “The art of Belly Dancing”. Hier heeft Deee-Lite duidelijk zijn intro vandaan.

(o) Barretto, Ray – Right on (1972). Koebel-sample.

(o) Vic Mizzy, Eddie Albert en Eva Gabor – Openingstune van “Green Acres (1965). Het ultrakorte vocale “I” wordt in het Deee-Lite nummer opgerekt tot “I-I-I-I-I”.

(o) Hateful Head Helen – “Hateful Head Helen”, 1989 (vocal sample: “blulululu“)

Sample groove is in the heartSample 2 groove is in the heart

De 2 meest prominente sample op Groove is in the heart van Deee-Lite

Het was -vooral door de gekleurde videoclip- duidelijk een knipoog naar de funky ’70’s met de plateauzolen en verenboa’s. DJ Dmitry schreef Bootsy Collins met het verzoek om mee te spelen, de meegestuurde tape/demo moet hem hebben overtuigd. Hij speelde niet alleen mee op Groove is in the heart, ook in de videoclip kreeg hij een rol. Dat geldt ook voor Maceo Parker die op saxofoon ook is te zien. Om het feest compleet te maken doet ook rapper Q-Tip (A Tribe called Quest) een duit in het zakje. Alleen Fred Wesley (ook geregeld door Collins), die op trombone is te horen, kunnen we in de clip niet terug zien. Wesley en Parker waren al bekenden van Collins, door als Horny Horns deel uit te maken van Parliament-Funkadelic.

Groove is in the heart werd eind jaren ’80 al geschreven en opgevoerd voor publiek en gedraaid in nachtclubs. Het waren vooral de gaybars in New York waar het nummer erg aansloeg. Pas half 1990 kwam daar de album- en singleversie die iedereen kent en insloeg als een hitkomeet. #1 In Australië, #2 in de UK, #4 in de VS (#1 in de clubcharts) en #10 in ons land. Maar waardevoller dan een grote hit is vooral de eeuwigheidswaarde, want nog steeds vindt de track zijn weg naar radioluisteraars.

Opvolger ‘Power of Love’ haalde nog de tipparade, maar daarna was het toch echt gedaan met succes voor Deee-Lite. Dat de leden er in 1994 een punt achter zetten was dan ook geen verrassing. Maar een bont gezelschap was de groep wel met Miss Kier als enige Amerikaanse staatsburger. Towa kwam uit Japan en Dmitry kwam uit Oekraïne, destijds nog net Soviet-Unie. Daarmee was hij de eerste Soviet die de Amerikaanse Top 40 haalde en meteen #4!

Top 40-notering

Geef een reactie