Dionne Warwick, Elton John, Gladys Knight & Stevie Wonder – That’s what Friends are for (1985)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Dionne Warwick, Elton John, Gladys Knight & Stevie Wonder – That’s what Friends are for (1985)

Samenwerking grote artiesten op cover ‘That’s what Friends are for’

original That's what friends
In Italië werd Rod’s versie in 1986 toch nog uitgebracht als single

Origineel: Rod Stewart – That’s what Friends are for (1982). Bekende songwriter Burt Bacharach schreeft dit nummer met zijn vrouw Carole Bayer Sager voor de film Night Shift. Men bracht de versie van Stewart destijds niet uit op single en belandde in de film alleen in de aftiteling. De schrijvers vonden dat er meer potentie zat in het nummer en benaderden Dionne Warwick. Burt en Dionne werkten in de jaren ’60 al samen en waren dus allesbehalve onbekenden van elkaar.

Toch was het niet Burt maar Carole die het nummer aandroeg bij Dionne. Die wilde het wel opnemen, maar dan als duet met Stevie Wonder, niet veel later voegden ze ook Gladys Knight toe. Clive Davis (baas bij Arista Records, dat de single uitbracht) opperde Elton John als 4e vocalist, dat was geen probleem. Bovendien werkten Stevie en Elton in 1983 al samen op ‘I Guess That’s Why They Call It the Blues’. De 4 namen hun zangpartijen apart van elkaar op, ver weg van elkaar. Toch kwamen ze voor de videoclip uiteindelijk wel samen, dat bleek -ook uit de beelden- een zeer gezellige bedoeling.

Sterrenensemble

Niet alleen bovengenoemde namen waren aanspreken, dat gold ook voor de meewerkende studio-artiesten. Zo draven ook John Robinson (drums), Michael Landau (gitaar) en Freddie Washington (bas) op. That’s what Friends are for deed het vooral in Noord-Amerika (#1 VS, Canada) erg goed. In de meeste Europese landen werd ook een Top 10-notering behaald, echter niet in ons land (#11). Daarnaast sleepte het nummer 2 Grammy’s binnen, waarvan 1 voor Song of the Year. Warwick vertolkte het nummer met vele gastartiesten (waaronder haar nichtje Whitney Houston) tijdens het Arista Records 15th Anniversary Concert in 1990 . Tijdens dit feest werd 2.5 miljoen $ bijeen geraapt voor verschillende AIDS-organisaties.

Benieuwd naar andere versies? Ook o.a. Anita Meyer, Shirley Bassey en Trijntje Oosterhuis (met Metropole Orkest) namen het op. Maar luister hieronder toch vooral naar de wereldberoemde versie en de originele uitvoering.

Top 40-notering

Geef een reactie