Drukwerk – Marianneke (1983)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Drukwerk – Marianneke (1983)
Drukwerk – Marianneke
Drukwerk Marianneke
Deze Amsterdamse groep rond Harry Slinger start eind jaren ’70 als formatie die vooral de linkerkant van de politiek opzoekt. ‘Ik verveel me dood (in Amsterdam-Noord)’ is de eerste single, maar een doorbraak volgt pas in 1981 met Je Loog tegen mij. Tegen de tijd dat ‘Marianneke’ uitkomt is Drukwerk inmiddels een gevestigde naam met singles als ‘Wat dom’ en ‘Hee Amsterdam’. En dan vergeet ik nog bijna deze Midnight Special.

Origineel: Hans Dorrestijn – De keukenprinses (1974). Nadat hij enkele jaren leraar was op het Wagenings Lyceum, begon Dorresteijn rond 1973 als tekstschrijver/ cabaratier. Dit lied stamde dus echt uit zijn beginperiode, toen hij elpee Bofkont uitbracht, met hierop ook ‘De Keukenprinses’. Voorts schrijft hij voor andere artiesten als Joost Prinsen, Herman van Veen en Adèle Bloemendaal, vaak met een wat zwartgallige invalshoek. Zijn ongelofelijke oeuvre, dat ook TV-werk en veel boeken bevat, heeft Hans hier zelf op een rij gezet.

Er zijn vrouwen die doen het met tegenzin
Er zijn vrouwen die vinden het fijn
Mijn moeder die doet het met veel plezier
Wat zal pa daar gelukkig mee zijn
Wat zal pa daar gelukkig mee zijn

(Bron: https://muzikum.eu/nl/hans-dorrestijn/de-keukenprinses-songtekst)

origineel Marianneke De Keuekenprinses
geen keukenprinses, wel één in bed

Er zijn meisjes die doen het met tegenzin
D’r zijn meisjes die vinden het fijn
Marianneke doet het met veel plezier oh
Wat zal ik daar gelukkig mee zijn oh yeah
Wat zal ik daar gelukkig mee zijn

Waar Dorresteijn nog over zijn bloedeigen moeder zing, doet Harry dat over zijn liefste, met wie hij in het laatste couplet de liefde bedrijft. Dat Marianneke niet kan koken, breien enz doet er dan niet toe. Wat Willem dan aan het einde van het lied er nog aan toevoegt wordt niet helemaal duidelijk, maar ook hij doet het met veel plezier.. De single Marianneke is voor Harry Slinger en zijn band hun 4e Top 10-notering, maar ook meteen hun laatste. Luister hieronder naar de Drukwerk-hit, maar ook naar het origineel van Hans Dorrestijn.

Voor liefhebbers van verhalen met anekdotes van liedjes als ‘Hee Amsterdam’ en Marianneke’ het volgende. Harry Slinger vertelt (ook in 2023) tijdens De Slingertocht op humorvolle wijze over zijn stad.

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven