Duran Duran ft Victoria De Angelis – Psycho Killer (2023)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Duran Duran ft Victoria De Angelis – Psycho Killer (2023)

New wave legende op de spooky toer met Måneskin-bassiste

"Psycho Killer
Qu'est-ce que c'est?
Fa-fa-fa-fa-fa-fa-fa-fa-fa-far better
Run, run, run, run, run, run, run away"

Origineel: Talking Heads – Psycho Killer (1977). Het eerste nummer van de karakteristieke New Yorkse groep over een psychopatische moordenaar, geschreven in 1973. David Byrne en Chris Frantz speelden toen nog in The Artistics en vroegen Frantz’ vriendin Tina Weymouth om een Franstalige vocale bridge. Die schreef ze met personage Norman Bates uit Alfred Hitchcock’s ‘Psycho’ (1960) in het achterhoofd. Zo is daar de passage:

Ce que j'ai fait, ce soir-là
Ce qu'elle a dit, ce soir-là
Réalisant mon espoir
Je me lance vers la gloire, okay 

Nadat Weymouth toetrad tot de groep, de groepnaam Talking Heads werd startten ze in 1975 als voorprogramma van Ramones. Toch duurde het tot 1977 toen (met nieuw bandlid Jerry Harrison) hun debuutalbum ‘Talking Heads: 77’ verscheen. Opvallend genoeg reikte de enige single van het album het hoogst in ons land, namelijk nummer 11. Naast nog een notering in de Vlaamse hitlijst (#19) en een stipje in de Amerikaanse chart (#92) deed het verder niets. Toch is de invloed van Psycho Killer groot en de start van Talking Heads als één van de belangrijkste postpunkgroepen. Opvallend is dat Ice-T het nummer noemde als inspiratiebron voor het controversiële Bodycount-nummer ‘Copkiller’. Wat recenter is de bassample dat Selena Gomez gebruikte in haar hit ‘Bad Liar’ (2017).

Psycho Killer

Meer bijzondere uitvoeringen

Bassiste Victoria de Angelis van Måneskin deed meer dan graag mee op de cover met Duran Duran en verklaarde hierover: “I got a call from John [Taylor]…saying he was working on a cover of ‘Psycho Killer,’ and he wanted to ask me first about playing on it,” De Angelis said. “It was insane being asked by one of the greatest bass players ever to play one of my favorite songs with Duran Duran. Absolutely insane.” (Bron) Toeval of niet, Taylor sprak al eerder van Victoria over hun wederzijdse inspiratie op basgitaar, namelijk Tina Weymouth (Talking Heads). Dus het is ook niet vreemd dat Taylor met Duran Duran bij haar terugkwam voor een nieuwe Psycho Killer.

De klassieker is natuurlijk wel vaker in een coveruitvoering verschenen, maar hiertussen zitten ook interessante namen. Zo is de acappella-versie van Flying Pickets zeker de moeite waard, ook Terrorvision (1993) en Velvet Revolver waagden een poging. Voor de muzikale exoten is die van Ukulele Orchestra of Great Britain wellicht het proberen waard. Grappig feitje is dat ene Tony Bongiovi achter de knoppen zat, hij is de neef van Jon Bon Jovi.

Geef een reactie