Eliza Rose & Interplanetary Criminal – B.O.T.A. (2022)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Eliza Rose & Interplanetary Criminal – B.O.T.A. (2022)

Eliza Rose brengt jaren ’90 gevoel weer helemaal terug

B.O.T.A. sample
B.O.T.A.’ staat voor ‘Baddest of them all’. Eliza Rose is een Britse DJ, zangeres en songwriter. Bijzondere is dat ze al vanaf 2012 actief is in de muziek, maar dit is haar 1e officiële release. Verder is er bijzonder weinig bekend over Rose. Maar sinds de track op Glastonbury werd gedraaid gaat het viral. Achter het alias Interplanetary Criminal zit de Britse dj/producer Zach Bruce, die met de instrumental kwam, met sample afkomstig van..

Origineel: Lisa Lisa & Cult Jam – Let the Beat Hit ‘Em (LL W/ Love RC Mix) (1991). De keyboardklanken die je kunt horen in het intro, is als sample ingezet in de gehele traxk ‘B.O.T.A.’. Dezelfde sample zal een enkeling nog herkennen, want Nils van Zandt maakte er ook gebruik van op ‘Feel like Dancing’ (uit 2015 met de stem van Sharon Doorson). Het is wel zo dat dit een remix betreft van het nummer dat destijds 3 weken in onze hitlijst stond. In de Amerikaanse r&b- en dancecharts steeg het naar de bovenste positie. Maar voor de in 1984 opgerichte groep rond Lisa Valez was dit wel de laatste echte hit. In 1991 voel ook het doek voor de formatie.

Original BOTA sample

In een interview vertelde Eliza dat ze bewust een nostalgische sfeer aan de track wilde meegeven. Inspiratie voor de songtitel haalde de Britse zangeres en dj uit een filmposter van Quentin Tarantino’s 90’s-filmklassieker Jackie Brown. Muzikaal zoekt ze het in de hoek van de (retro-)dance en soul.

Nadat het Glastonbury-publiek Rose’s single zo enthousiast ontving sleepte de hype het nummer naar #1 in de Britse charts. Totaal onverwacht voor de DJ/zangeres: “It feels like I’m watching it from afar, which makes it even more surreal. It’s like I’m watching this happen to somebody else”. Luister hieronder naar B.O.T.A. en naar het origineel, met de sample gelijk vanaf de start.

Top 40-notering

Sample te horen vanaf 0:00min
Sample begint bij 0:00min

Geef een reactie