Elvis Presley – All Shook up (1957)

Elvis Presley – All Shook up

Elvis All shook up
Officiëel staat de plaat op naam van Elvis Presley with the Jordanaires. Deze vocalgroup, opgericht als gospelkoortje, stond Presley zowel live als in de studio bij in de periode 1956-1970. Elvis zingt in All Shook up dat hij overdonderd van verliefdheid en niet meer uit zijn woorden kan komen

de krijger muziekwinkel

Origineel: David Hill with Ray Ellis and His Orchestra – All Shook up (1956). David Hill, alter ego van David Hess was niet alleen actief als zanger en songwriter, later ook als acteur. Dit was de eerste release, al was deze versie niet meer dan een voetnoot in de historie van de muziek. Otis Blackwell schreef het nummer volledig, al eiste Elvis’ manager Colonel Tom Parker dat Elvis als co-autheur vermeld moest worden. Het verhaal ging dat Blackwell op kantoor bij Shalimar Music moeite had met het vinden van een goede opvolger van ‘Don’t be cruel’ (single van het jaar 1956 volgens Billboard). Terwijl één van de eigenaren (Al Stanton) van Shalimar een fles Pepsi Cola aan het schudden was, riep deze: “I’ve got an idea. Why don’t you write a song called ‘All Shook Up'”. Enkele dagen later stond het nummer op plaat. Maar dan wel allereerst door David Hill!

Original all shook up

Primetime voor Elvis

Dit waren absoluut dé hoogtijdagen voor Presley, die met Don’t be Cruel al de hit van het jaar 1956 scoorde. Dat was maar één van de vele in die periode, denk ook aan ‘Heartbreak Hotel’ en ‘Teddy Bear’. En wat te denken van ‘Love me Tender’, Jailhouse Rock’ en ‘Too much’. Elvis zijn All Shook up werd aan het einde van 1957 uitgeroepen tot hit van het jaar. Hiermee is Presley tot op de dag van vandaag de enige act die dit twee jaren achtereen voor elkaar kreeg.

Elvis en de Jordanaires

The Beatles speelden het nummer in hun absolute begintijd (1957-1960) ook, al is daar geen opname van. Wel zijn er opnames van o.a. Otis Blackwell (1961), Suzi Quatro (1973), Billy Joel (1992) en Nine Inch Nails (2000). The Beatles hebben het later wel tijdens (geregistreerde) repetities van ‘Let it be’ (1969) gespeeld. Bovendien nam Paul McCartney (met David Gilmour) een leuke versie op in 1999.

Elvis – All shook up
David Hill – All shook up (original)

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven