Elvis Presley – It’s now or never (1960)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Elvis Presley – It’s now or never (1960)
oorsprong It’s now or never
Elvis It's now or never
It’s now or never’ behoort bij de 7 bestverkochte singletjes aller tijden en overstijgt alle andere songs van Elvis. In de VS en UK stond het vele weken op de hoogste positie, maar ook hier stond het op 1. Maar liefst 10 weken was het nummer de populairste plaat, de hitlijst heette toen nog Tijd voor Teenagers

Origineel: O Sole Mio (1898). Napolitaans lied dat op naam staat van componist Eduardo Di Capua, de tekst kwam van Giovanni Capurro. De laatstgenoemde vroeg de eerste om muziek bij zijn tekst te verzinnen, hetgeen geschiedde.  O Sole Mio, ofwel “mijn zonneschijn” verloor in die periode tijdens een liedjeswedstrijd nog van ‘Napule Bello!’. Van dit nummer is weinig meer vernomen, van O Sole Mio des te meer! De eerste persoon die het opnam in 1907 was Giuseppe Anselmi (luister helemaal onder). Grote (opera-)namen vertolkten het nummer door de jaren heen, waaronder Enrico Caruso, Luciano Pavarotti en Andrea Bocelli. Pavarotti won er in 1980 nog een Grammy voor klassieke muziek.

Original o sole mio
Eduardo Di Capua, schrijver van It’s now or never

In 1915 was Charles W. Harrison de eerste die een engelstalige versie opnam. Toch maakte deze weinig indruk vergeleken met ‘There’s no Tomorrow’ van Tony Martin uit 1949. Dit nummer is gebaseerd op O Sole Mio en bleek ene Elvis Presley behoorlijk van te zijn gecharmeerd. Rock and roll leek wel over zijn hoogtepunt heen en Presley leek na zijn militaire periode te kiezen voor wat volwassenere liedjes. Het was Aaron Schroeder die de tekst voor Elvis schreef. Schroeder (hij schreef ook bekende TV-tune ‘Scooby-Doo, Where Are You!’) schreef 17 songs voor Elvis, maar It’s now or Never’ was toch echt zijn grootste hit.

Één van de 7 bestverkochte singles

Allereerst stootte Elvis met deze ‘Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini’ van #1 in de Amerikaanse hitlijst. De zegetocht ging de oceaan ruimschoots over, met nummer 1-noteringen in ons land, België, UK, Zuid-Afrika, Australië, Canada, Canada enz. Later blijkt hoe groot de impact van de single is geweest, zelfs voor een groot artiest als Presley. Elvis verkocht van It’s now or never om en nabij 20 miljoen exemplaren, hetgeen deze bij de 7 bestverkochte (fysieke) singles ooit doet behoren.

Het is in It’s now or never duidelijk waar Elvis op uit is, al benoemt hij dit niet expliciet. Dat kon in die tijd natuurlijk ook nog helemaal niet. Het is gewoon nu of nooit, morgen is te laat, zo probeert hij zijn geliefde te overtuigen. Zijn grote geliefde, Priscilla Presley verklaarde in 2017 dat dit nummer zijn favoriet was. Leuk detail is dat deze song in 1960 voor Barry White de ommekeer in zijn leven was. Hij zat in de bak vanwege het stelen van autobanden, na het horen van It’s now or never besloot hij zijn leven te gaan wijden aan iets positiefs, namelijk muziek.

Originale O Sole Mio
Elvis Presley – It’s now or never

Geef een reactie