Elvis Presley – That’s all right (Mama) (1954)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Elvis Presley – That’s all right (Mama) (1954)
De allereerste single van Elvis!
story behind Elvis Presley and his debut single That's all right (Mama)
Debuutsingle van Elvis Presley, maar let goed op de namen onder die van Elvis. Want de namen van Scotty (Moore) en Bill (Black) staan er als uitvoerenden net zo goed bij vermeld. Sam Philips van Sun Records had de twee benaderd om Presley -toen nog volslagen onbekend- muzikaal te gaan begeleiden. Ze gingen werken als trio opnemen onder de naam Blue Moon Boys, afkomstig van een liedje van Bill Monroe. Deze song ‘Blue Moon of Kentucky’ werd de B-kant van That’s all right

Origineel: Arthur “Big Boy” Crudup – That’s all right Mama (1947). Elvis coverde later (1956) overigens nog een nummer van Crudup, ‘My Baby left me’. Het verhaal rond de Amerikaanse bluesmuzikant Crudup heeft toch wel iets tragisch. Zo verhuisde hij rond 1940 naar Chicago, waar hij aanvankelijk geld bij elkaar sprokkelde als straatmuzikant. Uiteindelijk -zo wil het verhaal- vond blues producer Lester Melrose hem in een palletkist. Hij nam hem mee en liet hem muziek opnemen voor RCA Records, later veranderde hij nogal eens van label.

original That's all right mama

In de 40’s en 50’s speelde Crudup veel in clubs in de zuidelijke Amerikaanse staten, waar zijn muziek populair was. Dat kwam mede door zijn aanstekelijke uitstraling en energieke zang. Toch stopte hij halverwege jaren ’50 met opnemen, omdat zijn muziek niet hém maar vooral anderen rijk maakte. Hij maakte halverwege jaren ’60 nog wel een comeback, nam weer muziek op en stond op de bühne. In deze periode kreeg Crudup de bijnaam “Father of Rock and Roll”, omdat hij inspirator was voor de “King of Rock ’n roll”. Toch maakte hij weinig aanspraak op royalties, al ondernam organisatie Songwriters Guild of America actie voor hem. Dat leverde hem begin jaren ’70 nog €10.000 op, toch heeft de beste man altijd een gewone baan moeten aanhouden.

Arthur Big Boy Crudup
Arthur Crudup (1970)

“I was born poor, I live poor, and I am going to die poor.”

Arthur “Big Boy” Crudup in 1970, 4 jaar voor zijn dood..
Allereerste rock ’n rollplaat??

Het was Elvis die in 1954 zomaar That’s all right inzette, Scotty en Bill vielen hem ritmisch bij. Sam Philips droeg de drie meerdere malen op het nummer opnieuw te spelen, totdat hij deze kon bewerken tot single. Het geluid kreeg wel meer rockgeluid mee dan het origineel, maar de muziek was ook al immers 8 jaar verder. Het was lokale DJ  Dewey Phillips, die de eerste persoon was die Elvis op de radio draaide. Maar hij draaide het nummer ook maar meteen 14 keer en kreeg Presley (met Moore en Black) nog dezelfde dag in de studio!

Maar velen stelden al eens de vraag, “Wat was de eerste rock ’n rollplaat? Was het nou ‘Rock around the clock’ van Bill Haley and his Comets of ‘The Honey Dripper’ door Joe Liggens? That’s all right voldoet aan alle eisen van een rock ’n roll-nummer: het heeft natuurlijk bluesinvloeden, maar is ook dansbaar en heeft een gitaarsolobreak. Volgens dit artikel is Crudup’s nummer één van de voornaamste kandidaten. Honderden coverversies zouden later volgen, van onder meer Carl Perkins (1958), Shocking Blue (1968), Rod Stewart (1971), Green Day (2009). The Beatles hebben het ook opgenomen in 1963, maar dit was een live-versie, dat op dit Live-album belandde. Maar Elvis’ cover blijft toch de meest aansprekende, het was dan geen hit destijds, maar wel z’n allereerste single! En zeer opmerkelijk is het feit dat in juli 2004, 50 jaar na de oorspronkelijke release, That’s all right alsnog de bestverkochte single is in de VS!

Door Rolling Stone Magazine ooit uitgeroepen tot #112 in de Top 500 Greatest Songs ever made
De allereerste rock ’n rollplaat? Zou goed kunnen..

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven