Elvis vs JXL – A Little less Conversation (2002)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Elvis vs JXL – A Little less Conversation (2002)

Landgenoot eerste persoon die toestemming krijgt The King te remixen

Junkie XL nam A Little less Conversation op voor Nike’s 2002 FIFA WK campagne. Voordat Tom Holkenborg met zijn Junkie XL internationaal doorbrak met deze track had hij al een behoorlijke muzikale bagage. Maar dit nummer opende wel deuren waar hij tot de dag van vandaag nog de muzikale vruchten van plukt

Origineel: Elvis Presley – A Little less conversation (1968). The King vertolkte dit nummer in de film Live a Little, Love a Little, waarin hij zelf de hoofdrol vertolkte. Ook zong de beroemde zanger Almost in Love, dat op single verscheen, waarop A little less conversation als b-kant fungeerde. Het nummer werd geschreven door Mac Davis, die ook In the ghetto schreef. Zelf had hij een hit met It’s hard to be humble (zie ook t is moeilijk bescheiden te blijven).

Davis had het geschreven met Aretha Franklin in zijn gedachten. Toen songwriter Billy Strange -betrokken bij eerdergenoemde film- zich ermee ging bemoeien, werd het nummer wat aangepast en aan Elvis gegeven. Hij zingt het in de film op het moment dat hij bij een zwembadfeestje een leuke dame tracht te versieren. Hij heeft geen zin in een lang gesprek en wil haar snel met hem meenemen. Een succes werd het nummer totaal niet, een teleurstellende #68 in de Billboard Hot 100, dat was Presley niet gewend!

A little less conversation original

Wereldhit voor Tom Holkenborg

In 2001 verscheen de originele versie in de succesvolle film “Ocean’s Eleven”, met George Clooney, Brad Pitt, and Julia Roberts. Het wordt niet helemaal duidelijk of dit ook de aanzet is geweest voor de remix van Junkie XL. Maar Holkenborg had als groot voetbalfan zeker oren naar een bijdrage aan de Nike WK-campagne. Nadat hij als Junkie XL (de eerste jaren met Rude Boy van Urban Dance Squad) lang had geploeterd was dit toch wel een soort van beloning voor hem. De erven van Presley eisten wel dat de naam moest worden aangepast (werd JXL) om associaties met drugs te voorkomen. Maar waar eerdere singles als Saturday’s teenage kicks en Zerotonine zeer bescheiden hits waren in eigen land, was deze sensationeel! Nummer 1 in landen als Australië, UK, Denemarken en Hongarije, #2 bij ons en Spanje #3 in België en Italië.

Een wereldhit dus voor Elvis, 25 jaar na zijn dood, maar vooral voor Holkenborg het begin van een nieuwe carriere. De muzikale duizendpoot (die ooit produceerde voor metalbands Sepultura en Fear Factory) componeerde voor Nationaal Ballet en het Metropool Orkest. Maar ging zich vooral toeleggen op het maken van muziek voor games en films. Zo verzorgde Holkenborg de muziek voor Need for Speed: Pro Street enFIFA 2018. Op filmgebied voor Mad Max Fury Road’, Deadpool, Terminator: Dark Fate, Sonic the Hedgehog en Godzilla vs. Kong.

Geef een reactie