En Vogue – My Lovin’ (You’re Never Gonna Get It) (1992)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » En Vogue – My Lovin’ (You’re Never Gonna Get It) (1992)

En Vogue – My Lovin’ (You’re Never Gonna Get It)

My lovin en vogue sample
Dit was de eerste single van 2e album van de damesgroep ‘ Funky Divas’, waarop ook ‘Free your mind. My Lovin werd een Top 10-hit in de VS en de UK, in ons land en België viel het daarbuiten. De dames braken in 1990 al door met ‘Hold on’ en dit was voor het grote publiek het vervolg daarop. R&b met een hiphopgroove, een flinke scheut girlpower, maar vooral de gitaarriff gaf het nummer swing

James Brown – The Payback (1973). De gitaarriff uit deze is gebruikt in My lovin’. Maar The Payback komt tevens voor in vele andere (voornamelijk hiphop- en r&bnummers), zoals ‘Hold on’ (ook En Vogue), Everything (Mary J. Blige) en ‘Protection’ (Massive Attack). Bandlid Fred Wesley (zie ook Groove is in the heart) schreef het nummer oorspronkelijk, maar Brown paste het aan vlak voor de opname. Het nummer, vooral gekenmerkt door een wah wah-gitaargeluid, schopte het tot #26 in de Billboard Hot 100 Chart. Aanvankelijk zou het met het gelijknamige album de soundtrack gaan vormen voor Blaxploitation-film Hell Up in Harlem. Maar de filmproducers vonden het “the same old James Brown stuff” en vroegen Edwin Starr (bekend van hit ‘War’ (1970)). Maar getuige het gebruik van The Payback als samples in vele nummers en verschijnen in andere films genoeg latere referenties. Zo verscheen het in films van o.a. Guy Ritchie (Lock, Stock, and Two Smoking Barrels) en Quentin Tarantino ( Django Unchained).

Payback sample my lovin en vogue

Girlpower van begin jaren ’90

Er waren voor En Vogue weinig damesgroepjes die zich zo krachtig uitspraken, in de tijd van The Supremes ook not-done. De meiden presenteren zich op album ‘Funky Divas’ als groep vrouwen die zich assertief en sterk opstellen. Soul met een hiphop-attitude en een funky gevoel, iets wat die gitaarriff wel mee brengt. Het is vooral Dawn Robinson die met haar leadstem de aandacht op zich gericht krijgt. Anno 2021 bestaat de groep nog steeds, inclusief Terry Ellis, Cindy Herron en Rhona Bennett. Hun laatste optreden dateert van eind 2019, met Dawn Robinson. My Lovin bereikt in ons land #11, in de VS (#2) en de UK (#4) was er meer hitpotentie.