Faithless – Insomnia (1995)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Faithless – Insomnia (1995)

Faithless – Insomnia

De absolute doorbraak voor de Britse dance-act rond Rollo, Maxi Jazz en Sister Bliss. Na de eerste kennismaking met debuutsingle Salva Mae, scoort de groep in bijna heel Europa een top 10-hit. In ons land blijft Insomnia er net buiten (#12)

Origineel: Kariya – Let me love you for tonight (1988). Het New Yorkse “Sleeping Bag”-label had veel gevoel voor clubtracks indertijd, die in de Europese clubs zouden aanslaan. Zo ook deze track, die niet in de popcharts zou belanden, zoals Soul II Soul en Blackbox daar wel materiaal voor hadden. Maar indruk maakte het nummer wel in de Acid_house scène, met een niet heel bijzondere synth-partij, wel met sterke baslijn. Kariya was een freestyle-/dancezangeres, die net zo snel verdween als ze opkwam. Ze bracht nog wel een album op, waarop nog een samenwerking met the Cover girls. Let me love you for tonight is nog te horen in de film “Rise of the Footsoldier.”

Insomnia melody line

I can get no sleep

Faithless heeft voor de melodie in ‘Insomnia’ duidelijk gebruik gemaakt van dit nummer, zoals hieronder ook te beoordelen is. Kariya staat niet in de credits. De doorbraakhit van Faithless is verder een nummer op zich met een voor in de popmuziek een bijzonder thema, slapeloosheid. Zanger/rapper Maxi Jazz uit in zijn tekst:

“I toss and I turn without cease, like a curse, open my eyes and rise like yeast/At least a couple of weeks since I last slept, kept takin’ sleepers, but now I keep myself pepped”.

De baslijn zou trouwens overeenkomen met track ‘Novelty Waves’ van Biosphere, luister hieronder. Ironisch genoeg verzorgt de Britse producer Biosphere in 1997 de soundtrack bij de film Insomnia.

De hit van Faithless was pas een feit na de 2e release van de single in 1996. In 2005 komt de groep nog met een nieuwe versie, naar aanleiding van een Greatest Hits album. Tien jaar later brengt Zweedse DJ Avicii nog zijn versie uit onder de titel ‘Insomnia 2.0’. Laatstgenoemde versies floppen overigens beiden.

Toen Sash! in 1997 een grote hit scoorde met ‘Encore un fois’, dat nagenoeg dezelfde melodie voerde, reageerde Faithless niet. Wellicht een bewuste keuze, omdat ze zelf ook niet helemaal vrijuit gaan.

Top 40-notering

0:34min is de baslijn van Novelty Waves te horen, de bekende melodie is op deze remix pas na 6:49min te horen, op de single-versie veel eerder
Melodie is meteen te horen
Baslijn te horen na 0:15min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits