Floor Jansen & Henk Poort – Phantom of the Opera (2019)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Floor Jansen & Henk Poort – Phantom of the Opera (2019)

Mooie samenwerking Beste Zangers tussen operazanger en metalzangeres

In principe geen live-nummers op deze site, maar voor populaire nummers uit “Beste Zangers” maken we graag een uitzondering. Zeker als ze in eindejaarslijsten verschijnen en er toch een soort van eeuwigheidswaarde aan vast is gehangen. En als de kwaliteit er vanaf spat zoals hier het geval is

Origineel: Sarah Brightman & Steve Harley – Phantom of the Opera (1986). Andrew Lloyd Webber (zie ook hier) schreef het met tekstschrijvers Charles Hart en Richard Stilgoe, bestemd voor se gelijknamige musical. Het leek Webber een goed idee om alvast een popnummer los te laten ter promotie van de musical. Het leek geen twijfel Brightman de hoofdrol te geven en haar de track te laten zingen. Webber trouwde immers in 1984 met de zangeres, hetzelfde jaar dat hij aan de musical begon.

Een belangrijke spil in dit verhaal is producer/songwriter/arrangeur Mike Batt. Hij werkte al eerder samen met Steve Harley en droeg hem ook aan als mannelijke stem voor de song. Harley kennen velen van zijn glamrockgroep Cockney Rebel (‘Make me smile’, ‘Sebastian’). Webber wilde vooral een rock ’n rollsound, maar Batt gaf het nummer een electropop beat én heavy metalgitaren (bron).

Phantom of the opera origineel

De single werd vooral in de UK een groot succes met een #7-notering, daarbuiten deed het weinig. Lange tijd was er sprake van dat de hoofdrol in de musical ook naar Harley zou gaan. Deze had daar ook wel oren naar, zijn stem naast sopraan Sarah Brightman zou ook niet misstaan. Ware het niet dat acteren een ander verhaal is, moest ook Harley erkennen, zo ging de rol naar Michael Crawford. Even voor het tijdsbeeld, de single verscheen januari 1986, het eerste publieke optreden van Phantom of the Opera was september van dat jaar.

Bijzondere overeenkomst Jansen en Poort

In 2012 voegde onze landgenote Floor Jansen zich bij Finse gothic groep Nightwish. Nu is het zo dat Nightwish ‘Phantom of the Opera’ al coverde in 2002, voor album ‘Century Child’. Hoewel dat nog in de tijd was dat Tarja Turunen leadzangeres was, stond het nummer wel vaak op de setlist van de groep. Ofwel, Jansen kende deze gotische track natuurlijk al door en door.

Ook Henk Poort was allerminst onbekend met Phantom of the Opera. Sterker nog, van 1993-1996 speelde hij de hoofdrol in de door Seth Gaaikema vertaalde nederlandse produktie van de musical. Het is dus eerlijk gezegd de meest geschikte track die de twee samen hadden kunnen vertolken in Beste Zangers.

Top 40-notering

Geef een reactie