Freddie Mercury – The Great Pretender

Origineel: The Platters – The Great Pretender (1955). Deze Amerikaanse rhythm and bluesgroep was in de 2e helft van de jaren ’50 ongekend populair. Met nummers als ‘Only you’, ‘My Prayer’ en ‘Twilight Time’ waren de leden vaste gasten in de charts. Dat was nog net te vroeg voor de eerste officiële chart in ons land, Tijd voor Teenagers Top 10.
The Great Pretender, geschreven door hun manager Buck Ram, bereikte in de VS (Billboard Hot 100) de bovenste plek, in Engeland #5. Het thema van de originele uitvoering wijkt af van de bovengenoemde van Freddie. The Platters hebben het namelijk over een man met gebroken hart, die doet alsof het prima met hem gaat. The Platters is aanvankelijk een mannengroep, maar op dit nummer is ook de vrouwenstem van Zola Taylor te horen. Zij wordt -pas jaren later- ook officiëel toegevoegd als groepslid. Het schijnt dat Chrissie Hynde haar band Pretenders heeft vernoemd naar het nummer.

Mercury als great pretender
In het nummer komt de volgende passage voor:
“Oh yes, I’m the great pretender, just laughing and gay like a clown.”
Het nummer is dusdanig gedateerd dat term “gay” nog helemaal niets sexueels betekent. Het betekent dan nog vrolijk, onbezorgd, iets dat in 1987 dan wel anders is. Het is niet bekend of Mercury er wel iets sexueel mee bedoelt of dat dit toevallig bij de tekst hoort. Mercury vindt het nummer prima bij zijn soloreportoire horen en neemt het zonder zijn Queen-genoten op. Drummer Roger Taylor is samen met een andere goede vriend Peter Straker wel in de videoclip te zien als dragqueen. Hierin verzorgen ze dan ook de backing “ooh’s”. Maar ook andere rollen uit clips van Queen-classics als ‘I want to break free’ en ‘Radio ga ga’ komen voorbij.
Het levert Mercury uiteindelijk een hit op in een groot deel van Europa en Nieuw-Zeeland, in de VS doet het niks. In ons land bereikt het #9, in België (#6) en UK (#4) doet Great Pretender het net even beter. Overigens zijn er ook nog coverversies van o.a. Sam Cooke (1960), Rod Stewart (1982) en Dolly Parton (1984). Maar luister ook eens naar de Nederlandstalige bewerking van Drukwerk uit 1984, ‘Kapsones’.
En het origineel: