Fugees – Killing me softly (1996)

oorsprong van Home » Hit en origineel » 90s » Fugees – Killing me softly (1996)
Fugees – Killing me softly

Aanvankelijk heette de Amerikaanse hiphopgroep rond Lauryn Hill, Wycled Jean en Pras Michel “Tranzlator Crew”. Uiteindelijk werd het Fugees, afgeleid van refugees (benaming voor Haïtiaanse bootvluchtelingen die richtingde VS vluchtten; Jean en Pras hebben Haïtiaanse roots)

(o) Rotary Connection – Memory Band (1967). Van dit nummer stamt duidelijk de Oosters klinkende sample. De leden van Fugees kennen deze echter waarschijnlijk van track ‘Bonita Applebum’ (1990) van A Tribe Called Quest, hiphopformatie uit New York.

(o) Lori Lieberman – Killing me softly with his song (1971). Natuurlijk de blauwdruk van de Fugees-hit. Deze zangeres schreef de tekst hiervan met Norman Gimbel en tekende Charles Fox voor de compositie. De tekst “Killing me softly with his song” zou slaan op het nummer ‘Empty chairs’ van Don Mclean. Lieberman zou tijdens een concert van McLean persoonlijk zeer zijn geraakt en dit daarom in haar tekst willen verwerken.

Roberta Flack was erg weg van ‘Killing me softly’, maar zong het in ’72 meermalen live. Het was Marvin Gaye die haar aanmaande het nummer snel op te laten nemen in de studio en zo geschiedde. Het werd in ’73 een nummer 1-hit in de VS en Canada. Hier haalde het een 3e plek in onze Top 40.

Toch bleek de meest succesvolle versie van ‘Killing me softly’ van the Fugees, die er in de zomer van ’96 maar liefst 6 weken mee op 1 stond.

Top 40-notering

Sample na 0:09

Originals - De Oorsprong van de Hits