Gareth Gates with the Kumars – Spirit in the Sky (2003)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Gareth Gates with the Kumars – Spirit in the Sky (2003)

Gareth Gates – Spirit in the Sky

Spirit in the sky
Men vond ‘Spirit in the Sky’ zich uitstekend leende om uit te brengen als Charity single voor Comic Relief, dat oorspronkelijk werd opgericht om geld in te zamelen ter bestrijding van de hongersnood in Ethiopië.
Aan de Britse zanger Gareth Gates, bekend van de het eerste seizoen van Pop Idol, de eer om het nummer in 2003 op te nemen, samen met de Indische acteurs van Britse sitcom The Kumars

Origineel: Norman Greenbaum – Spirit in the Sky (1969).

Gospelmuziek is van alle tijden, en is vertegenwoordigd in alle muziekgenres, zoals Reli-Rock dan wel Reli-Pop. Van Trance tot Deathmetal, en van Country tot Reggae, er is geen genre dat geen christelijke variant heeft. Anders dan in Nederland is het in Amerika bijvoorbeeld doodnormaal dat er naast de reguliere popmuziek ook christelijke muziek in de hitparade staat. In de huidige Nederlandse top 40 komt er heel soms een gospelartiest door, denk aan Mary Mary (Shackles, 2000) en P.O.D. (Alive, 2002). Meestal heeft een christelijke artiest hier de meeste kans als het er niet al te dik boven op ligt, zoals Stacie Orrico’s ‘Stuck’ en kort geleden Lauren Deagle’s ‘You Say’.

Spirit in the sky original

Gospel met stevige gitaar

Zo’n vijftig jaar geleden gebeurde het toch wel vaker dat nummer met een specifieke christelijke tekst in de hitparade kwam, denk bijvoorbeeld aan ‘To My Father’s House’ van de Les Humphries Singers en ‘Oh Happy Day’ van The Edwin Hawkins Singers, of de Nederlandse zanger D.C. Lewis met ‘Mijn Gebed’ , alle drie nummer een hits.

In de zomer van 1969 stond er eveneens een Gospel nummer in de Top 40,
het nummer ‘Spirit in the Sky’ van Norman Greenbaum klom in mei van dat jaar op tot de vierde plek. Op het randje van de Flower Power had het het niet misstaan op het Woodstock Festival van dat zelfde jaar.

Hoewel “Spirit in the Sky” een duidelijk christelijk thema heeft, heeft Greenbaum een Joodse achtergrond. Norman vertelde in een interview dat hij het idee kreeg om het nummer te schijven toen hij de Porter Wagonar een gospel zag zingen, hij dacht
‘Dat moet ik ook kunnen’, hoewel hij uiteraard geen ervaring had met het schrijven van een gospel, schreef hij het nummer binnen een kwartier. Hij liet zich daardoor inspireren door de westerns die hij keek in zijn jeugd. Greenbaum gebruikte een Fender Telecaster met ingebouwde Fuzz-Box in de body om het karakteristieke gitaargeluid van het nummer te genereren, het resulteerde in een bijzondere combinatie van de toen opkomende Hardrock en Gospel. Het liet maar zien dat een christelijke boodschap prima samen gaat met stevige gitaren.

Spirit voor een goed doel

Blijkbaar vond men dat ‘Spirit in the Sky’ zich uitstekend leende om uit te brengen als Charity-single voor Comic Relief. Deze stichting werd oorspronkelijk opgericht om geld in te zamelen ter bestrijding van de hongersnood in Ethiopië.
Aan de Britse zanger Gareth Gates, bekend van seizoen 1 van Pop Idol, de eer om het nummer in 2003 op te nemen, samen met de Indische acteurs de Britse sitcom The Kumars. Het werd Gates vierde Britse nummer één, in Nederland was het zijn derde, en laatste, top 40 hit.

Vanaf 2007 maakte Gareth Gates een switch naar theater. De opvolger van Norman Greenbaum met de, voor hem met Joodse achtergrond al even curieuze titel, ‘Canned Ham’ kwam in Nederland niet verder dan de tipparade. Spirit in the sky werd ook nog gecoverd door Bauhaus, Kim Wilde en Nina Hagen.

Geschreven door Ben Striesenou

Geef een reactie