Gaye, Marvin – I heard it through the grapevine (1968)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Gaye, Marvin – I heard it through the grapevine (1968)
Marvin Gaye – I heard it through the grapevine

I heard it through the grapevine

De eerste nummer 1 hit van Marvin, niet alleen in Amerika, maar wereldwijd. In NL bereikt het nummer slechts de 18e plek


(o) Robinson, Smokey & the Miracles – I heard it through the grapevine (1966), Robinson was de eerste die het opnam. De eerste uitgave was in 1967 van Gladys Knight & the Pips, die er een hit mee scoren. Toch is de 2e opname, na die van the Miracles, van Gaye. Toch werd deze afgekeurd door Motown-baas Berry Gordy en daardoor nooit uitgebracht. De opnames met Gaye en producer Norman Whitfield gaan erg moeizaam. Marvin moet volgens de producer hoger zingen, waar de zanger het net mee eens is. Als er toch een wat rasperige stem, in combinatie met de zoete achtergrondvocalen van the Andantes, wordt gemixt, is er weer Berry Gordy die roet in het eten gooit.

Nadat de Pips er al een grote hit mee hadden, vond Gordy het voorstel van Whitfield om Gaye’s versie als single uit te brengen onnodig. Maar nadat Whitfield het nummer op Marvin Gaye-album ‘In the Groove’ zet, pikken radio-DJ’s het nummer toch op en wordt het uiteindelijk een hit en zelfs classic.

Er zijn weinig covers van, vermoedelijk omdat Gaye’s versie amper te overtreffen is, toch zijn er versies van Creedance Clearwater Revival en Roger Troutman (zie ‘California love’). Voor rockliefhebbers is die van The Real McKoys misschien interessant.

Top 40-notering