Harrison, George – Got my mind set on you (1987)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Harrison, George – Got my mind set on you (1987)
George Harrison – Got my mind set on you
Got my mind origineel original
Laatste nummer 1-hit van een Beatle in de VS, een week nadat de Fab Four waren geïntroduceerd in The Rock & Roll Hall of Fame

(o) James Ray – I’ve got my mind set on you (1962). Rudy Clark, ook verantwoordelijk voor o.a. ‘Shoop Shoop Song (It’s in His Kiss) schreef het nummer, oorspronkelijk dus mét “I’ve”. Clark was bevriend met R&B-zanger James Rayond (zijn volledige naam) en de 2 werkten aan Ray’s debuutsingle (en grootste hit) ‘If You Gotta Make a Fool of Somebody’. Deze single kwam ook uit in de UK en dat viel ook op bij The Beatles in 1962, toen nog onbekend. Opvallend genoeg waren het andere jongens uit Liverpool, Freddie and the Dreamers, die hún versie in de Britse Top-5 kregen. We weten dat de rollen voor de 2 groepen zich al snel zouden omdraaien. The Beatles braken in het jaar dat Freddie met zijn Dreamers die hit scoorde volledig door.

Gitarist George Harrison vond halverwege 1963 tijd om zijn zus Louise te bezoeken in Illinois. Tijdens dit reisje was het ook dat hij een elpee kocht van…James Ray. Hij zal deze later goed hebben bewaard, want 24 jaar later nam hij dus een cover op van één van de nummers van deze elpee. Jammer genoeg heeft Ray daar niets meer van mee gekregen, hij werd 10 maanden na zijn albumrelease dood gevonden. Dit na de inname van een overdosis drugs..

original Got my mind set on you
oorspronkelijke versie

Dit was het zelfgetitelde album van Ray, waarop o.a. ‘Itty Bitty Pieces’ (#41 VS) én ‘I’ve got my mind..’. Dit was overigens gewoon een albumtrack. Maar George kon zich het nummer nog wel herinneren, voordat hij zijn album ‘Cloud 9’ opnam in 1987. Zijn album daarvoor, ‘Gone Troppo’ (1982) was geflopt en bracht geen hit voort. Zijn muziek was ook weinig mainstream met Indiase invloeden, het was tijd voor een makkelijk in het gehoor liggende coversong. Harrison kreeg hulp van producer Jeff Lynn (E.L.O.), hetgeen je goed aan de achtergrondzang kunt horen. Nou, een hit werd het, met een #1-notering in Amerika, Canada en Australië, #2 in UK en #9 in Nederland.

Weird Al Yankovic maakte nog een parodie op de versie van Harrison, ‘(This Song’s Just) Six Words Long’, een kleine sneer naar de repetitieve tekst. Ook Shakin’ Stevens nam nog een versie op in 2007, maar probeer ook de Finse versie van Vilperin Perikunta (‘Blondi’).

Top 40-notering

Translate »
Scroll naar boven