Gnarls Barkley – Crazy (2006)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Gnarls Barkley – Crazy (2006)

Gnarls Barkley – Crazy

Gnarls Barkley Crazy
Gnarls Barkley is een samenwerking tussen rapper/zanger CeeLo Green en producer Danger Mouse. De naam zou ontleend kunnen zijn aan bekende NBA-basketballer Charles_Barkley, maar volgens Green en Dangermouse is dat onzin. “There’s no story behind it..The name doesn’t have anything to do with anything”, aldus laatstgenoemde. Crazy was hun signature song.

Origineel: Gianfranco Reverberi and Gian Piero Reverberi – Last man Standing (1968). Deze track is afkomstig uit spaghetti western Django,_Prepare_a_Coffin van regisseur Ferdinando Baldi. In de hoofdrol van deze remake -originele film Django van Sergio Corbucci stamt uit 1966- stond Terence Hill. Deze Hill zullen de meesten kennen van zijn vooral komische actie westerns met Bud Spencer. De melodie en akkoordstructuur uit Crazy komen dus uit het nummer van de Italiaanse broers Reverberi.

Sample Gnarls Barkley  Crazy origineel original

Het bijzondere achter Crazy

Wat was nou de gedachte achter de tekst van Gnarls Barkley en hun Crazy? Dat begon met een discussie tussen Dangermouse en Green over veel artiesten die pas respect krijgen als ze voor gek worden verklaard. Dus bedacht Thomas Calloway (echte naam Cee-Lo) dat ze konden veinzen alsof ze echt gek zouden zijn. Hij schreef er een tekst bij, nam het in 1 take op en een nieuwe tijdloze song was geboren. Het resultaat was een wereldhit met nummer 1 of 2 posities in o.a. de VS, UK, België, Italië, Australië. In ons land bleef Crazy steken op nummer 3. De interesse van Danger Mouse in spaghetti westerns verklaart het gebruik van de sample uit de Django-film.

Daarmee leek Gnarls Barkley een geweldige toekomst tegemoet te gaan, zeker met zo’n bijzonder duo als uithangbord. De lange Dange Mouse (Brian Burton) met prachtig afrokapsel en de gedrongen kale, als gangster uitziende Green, een bezienswaardigheid. Hun album ‘St. Elsewhere’ was een album op zich, kreeg lovende kritieken, maar het liep toch anders. Danger Mouse had als creatief brein al vooraf besloten dat het bij dit ene album zou blijven. En Cee-Lo Green had ook meer noyen op zijn zang, getuige ook al zijn verleden. Hij was in de jaren ’90 actief bij hiphopcollectief Goodie Mob, nam meerdere solo-albums op. Green was als achtergrondzanger al te horen bij TLC’s ‘Waterfalls’ en was songwriter van Don’t Cha. Kortom, er had misschien wel meer in gezeten, maar de leden van Gnarls Barkley waren wellicht te veelzijdig om meer ‘Crazy’s’ op te nemen. Opvolgsingle ‘Smiley faces’is ook zo’n geweldige track, maar kwam helaas niet verder dan de Tipparade.

Hieronder is allereerst de original te horen, waarna de vergelijking met Crazy kan worden gemaakt..

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven