The Good Men – Give it up (1992)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » The Good Men – Give it up (1992)

The Good Men – Give it up

The Good Men bestonden uit Gaston Steenkist (DJ Dobre) en René ter Horst (DJ Zki), die onder de naam Chocolate Puma vooral naam hebben gemaakt in de (internationale dancescène). Give it up was wel hun grootste klapper

(o) Sinnamon – I need you now (1983). Let wel, de sample komt van een geremasterde versie door producer Darryl Payne, van zijn eigen verzamelalbum. Van dit nummer komt de vocale sample “Give it up (3x)..yeah”, gevonden in de krochten van de popmuziek dus. Dit Amerikaanse damestrio mocht met een mix van r&b, pop en disco slechts 3 jaar bestaan (’82-’85).

(o) Sergio Mendes – Fanfarra (1992). Dit was de openingstrack van Mendes’ album ‘Brasileiro. Met zo’n 100 percussionisten van verschillende sambascholen in Rio de Janeiro nam hij de track op. Met wat Braziliaanse vocalen ademt het 100% Braziliaanse carnaval. De meesten zullen hem echter van een ander nummer kennen, namelijk Mas que nada.

Gaston Steenkist en René ter Horst kennen elkaar van een lokaal radiostation. Nadat Gaston hem wat demo’s stuurt, die hij met Alex Dijksterhuis maakte, nodigt René hen uit in zijn programma “Eskimotion”. Gaston maakte een jingle voor het station, waar en luisteraars spoorde hen aan hiermee iets te doen, hetgeen gebeurt. Onder de naam The Good Men brengt het duo, nadat ze net label “Fresh Fruit” oprichtten, ‘Give it up’ uit. De jingle met Braziliaanse streetdrums werd een housetrack met maar één (repeterend) vocaal stukje. De drums uit Fanfarra werden dusdanig in elkaar gezet dat er nieuwe ritmes ontstonden.

Internationale doorbraak

En juist dat laatste heeft ervoor gezorgd dat Mendes nooit een succesvol proces heeft kunnen voeren tegen het Nederlandse duo over het gebruik van de drumsamples. De internationale aandacht dat Give it up genereerde, zorgde ervoor dat Mendes er snel van op de hoogte was. Daar hielp een nummer 1-notering in de Billboard Dance 100 zeker wel aan mee. Mendes kon de twee echter weinig maken, omdat ze van de drums uit ‘Fanfarra’ dus nieuwe ritmes smeedden (luister onderaan). Het bijzondere is dat Mick Hucknall voor het gebruik van de sample uit Give it up mocht betalen. De ritmes gebruikte hij namelijk voor zijn grote ’90’s hit Fairground

René en Gaston braken dus door met Give it up, dat ze in heel Europa in de charts bracht. #5 In de UK, #6 in ons land, #6 in Portugal en zelfs #1 in de Amerikaanse dance club chart. Maar naast eerste alias “The Good Men” scoren de heren door de jaren heen onder verschillende namen. René et Gaston (‘Vallée de larmes’), Klatsch! (‘Oh Boy’) en Riva (‘Who do you love now’) zijn hier voorbeelden van. Maar echt naam binnen de housescène maakt het duo onder de naam Chocolate Puma.

Top 40-notering

Fragment is rond 4:32min

Geef een reactie