Fedde Le Grand – Put your hands up 4 Detroit (2006)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Fedde Le Grand – Put your hands up 4 Detroit (2006)
Fedde le Grand – Put your hands up 4 Detroit
Put your hand up 4 detroit
Nadat hij jarenlang plaatjesdraaier is in een Tilburgse club, breekt Fedde door in 2006. In 2006 wordt “Put Your Hands Up For Detroit” een wereldwijde clubhit en met een top-4-notering is ook de eerste hit in de Top 40 een feit. Gebaseerd op:

(o) Matthew Dear – Hands up for Detroit (1999). Deze Amerikaanse DJ en producer liet zich inspireren door de Detroit Techno en dat werd meteen duidelijk bij zijn debuutsingle. Op Hands up for Detroit werkte  Dear samen met co-producer Disco D (onder pseudoniem Daisha). Zijn stijl valt toch het best te typeren als minimal techno met de nodige pop-(lees: synth-) elementen. Opvallend voor een danceproducer was ook zijn gewoonte om te touren met band, “Matthew Dear’s Big Hands”. Zo belandde hij in 2007 in het voorprogramma van electrogroep Hot Chip en later Depeche Mode en Interpol. De man maakt nog steeds platen (laatste dateert van 2021), remixen (o.a. Kylie Minogue) én schilderijen.

“Put your hands up for Detroit, I love this city…”

Matthew Dear Put you hands Detroit
Matthew Dear
original Put hands Detroit
Niet makkelijk te verkrijgen, wellicht via deze weg

Fedde Le Grand heeft op zijn eigen website echter ooit verklaard dat de tekst  zou zijn: “Put your hands up for Detroit, our lovely city”. Hij reikte hier in Engeland, Ierland en Finland mee op #1, in eigen land kwam het “slechts” tot #4. Om onduidelijke reden was de titel in ons land en België aangeduid met een “4”. Dit terwijl dit in andere landen gebeurde met “for”. Fedde draaide plaatjes in een Tilburgse club, waar hij in contact kwam met Funkerman. Met hem startte hij in 2004 Flamingo Recordings. Ze stuurde meerdere singles naar wat grotere labels als Spinnin Records, maar draaide op niks uit. Zo ontstond het idee om wat via het eigen label te proberen, niet zonder resultaat!

Het idee voor Put your Hands up kwam door een collega-DJ die de plaat van Matthew Dear op vinyl had. Daar waren misschien maar 2-3 stuks van in Nederland, maar Le Grand wilde hier wat mee, pakte wat synthgeluid van Logic (software) en gebruikte de baslijn van ‘Flashlight’ door Parliament als inspiratie. De opname van Le Grand werd redelijk snel opgepikt door collega-DJ’s, die deze tijdens optredens afspeelden. Fedde zal collega Funkerman nog dankbaar zijn, want hij was het die hem aanraadde er een A-kant van te maken. Nadat Dave Spoon het nummer via CO2 Records naar Ministry of Sound bracht voor een wereldwijde release, ging het los. Men schijnt het nummer op meerdere sportevenementen in Detroit tegenwoordig nog te draaien. (Bron)

Top 40-notering