Gullie & Lanterfantje – Ladders zat (2023)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Gullie & Lanterfantje – Ladders zat (2023)

Platenmaatschappij steekt stokje voor carnavalskraker, die leunt op hun hit

Gullie Ladders zat
Het hoort bij het moderne carnaval: het in een nieuw (feest-)jasje steken van een (meestal) recente hit. Soms in een dweilorkest uitvoering, de andere keer met een flinke beat eronder. Toch lijkt er een streep door de rekening te komen voor feestzanger Gullie en het dj-duo Lanterfantje. Er dreigt zelfs een ban voor het nummer, met dank aan Cloud 9, het label achter het oorspronkelijke lied..

Origineel: Claude – Ladada (Mon dernier mot) (2022). Dé muzikale verrassing van dit jaar tot nog toe. Deze zanger uit Enkhuizen vluchtte zo’n 10 jaar geleden vanuit Congo met zijn ouders en kwam op RSG Enkhuizen terecht. De eerste stappen binnen de muziek bij muziekmeester Menno Bruin zijn hier mooi beschreven. Claude’s deelname aan The Voice Kids bracht niet alleen de jury onder de indruk met zijn vertolking van Stromae-nummer ‘Papaoutai’. Vergelijkingen met Stromae duiken overal op, al zal Claude de laatste zijn die moeilijk doet over die link. Die deelname aan Voice Kids leverde Claude een contract op bij het label Cloud 9. Deze laatste is ook de partij die voor Gullie & Lanterfantje met hun ‘Ladders zat’ is gaan liggen.

Claude lalala mon dernier mot

Nu is het nog niet eens zozeer het bewerken van Claude’s ‘Lalala’, dat het label tegen de borst stuit. Het is vooral het thema dat niet wordt gewaardeerd door de rechthebbenden, zoals de producers en de schrijvers van het origineel. De associatie met alcohol is vooral de boosdoener, het zou ook totaal niet gelinkt mogen worden met Claude. De platenmaatschappij ontkent dat het niet wil dat het nummer gebruikt wordt als carnavalslied (Bron). Het gevolg? Gullie heeft zijn Ladders zat al van Spotify zien verdwijnen, op moment van schrijven staat het nog wel op YouTube, Tiktok en Deezer.

Niks Ladderzat, ladders zat in de bouwmarkt

Maar die associatie met alcohol, hoe terecht is deze? Volgens Lanterfantje-dj Thomas van Groningen hebben ze keurig om toestemming gevraagd en zou het geld naar de rechthebbenden gaan. „Wij doen het ook niet voor het geld. We hebben gewoon echt een passie voor carnaval” zo verklaarde hij. En die alcohol-issue dan? Want volgens van Groningen gaat het over een meneer die in een bouwmarkt op zoek is naar een ladder en van de verkoper te horen krijgt dat hij ladders zat heeft. Claude zelf bemoeit zich er zelf niet mee en zegt zich te focussen op zijn carrière. Ook op zijn job in een restaurant naast station Enkhuizen, waar hij (1 dag in de week) bekend staat als zingende ober.

Claude met zijn goede collega Jimmy van het restaurant waar hij als (zingende) ober werkt
Te zien zolang You Tube niet op de eisen van Cloud 9 in gaat
En het origineel

Geef een reactie