Van Halen – Runnin’ with the devil (1978)


oorsprong van Home » Hit en origineel » 70s » Van Halen – Runnin’ with the devil (1978)
Van Halen – Runnin’ with the devil

Runnin with the devil

Gek maar waar, de band rond de van oorsprong Nijmeegse broers Eddie en Alex van Halen scoorde met dit nummer zijn enige top 10-hit in de Top 40. Classic ‘Jump’ kwam in ’84 niet verder dan plek 29

(o) Van Halen – House of Pain (1977). Een fragment, genomen van een eigen track, klinkt weinig spectaculair, de uitleg des te meer.

De rocksong heeft één van meest herkenbare intro’s ooit: eerst hoor je het geluid van een aantal klaxons dat achterstevoren wordt afgespeeld. Dat idee komt eigenlijk van Kiss-bassist Gene Simmons, die de heren van Van Halen laat overvliegen van Los Angeles naar New York, om wat demo’s op te nemen. Zo treedt Simmons naar voren als producer van demo van nummer ‘House of pain’. Dit nummer bevat hetzelfde geluidseffect als de latere opname van ‘Runnin With The Devil’, maar dan aan het einde. Simmons probeerde de band no over te halen hun bandnaam te veranderen naar “Daddy Longlegs”, echter tevergeefs.

Uiteindelijk werd debuutalbum ‘Van Halen’ geproduceerd door Ted Templeman en haalde ‘House of Pain’ het album niet. Uiteindelijk kwam het nummer wel in een nieuw jasje op succesalbum ‘1984’, waarop ook ‘Jump’.

Op het debuutalbum staan naast bovengenoemd nummer ook klassiekers als ‘Jamie’s crying’ (zie Tone Loc) en ‘Ain’t talkin’ ‘bout love’ (zie Apollo 440) op.

Top 40-notering

, ,

Originals - De Oorsprong van de Hits