Lamme Frans – Handjes Handjes Bloemetjesgordijn (2020)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Lamme Frans – Handjes Handjes Bloemetjesgordijn (2020)
Handjes handjes bloemetjesgordijn
Een geweldige terugkerende carnavalsact, die Lamme Frans, alias van radio-DJ Rob Janssen (3FM). Elk jaar komt hij weer aanzetten met een aansprekende carnavalsknaller, zo komt hij in 2024 met ‘Politie (Het is pas feest..)’. Maar Handjes handjes Bloemetjesgordijn lijkt toch uit gegroeid te zijn tot een carnavalsklassieker.

Origineel: Ferruccio Giannini – Funiculì funiculà (1896). Dit is de oudste beschikbare opname, het lied dateert van 1880, nadat Luigi Denza het schreef met Peppino Turco. De laatste, journalist en tekstschrijver, vroeg Denza, vermoedelijk bij wijze van grap, om dit te componeren. Het lied werd in dat jaar opgevoerd tijdens inhuldiging van de tandradbaan naar de top van Vesuvius (Funiculare del Vesuvio). Het leverde de kabelbaan wat positieve publiciteit op, wat het ook goed kon gebruiken. Velen zagen de radbaan als “monster van ijzer en staal” en gingen nog liever lopend of op een ezeltje naar boven.

Funiculì Funiculà originale
De allereerste uitgave

Funiculì funiculà bleek al snel een populair lied, later ook buiten Italië. Zo kwamen er pogingen uit van o.a. Charles Harrison, Bing Crosby (in medley) en The Grateful Dead. Maar de beste uitvoeringen staan op naam Italianen als Mario Lanza, Massimo Ranieri en Luciano Pavarotti. De song kreeg ook nog een Volendams palingsausje mee, BZN nam een cover op in 1998. Maar er is maar één artiest geweest die er in ons land een hit mee had, namelijk Helmut Lotti (1996). Hij kwam hiet tot #26 mee in de Top 40, Lotti’s enige notering.

Bonte deken van teksten uit andere carnavalsknallers

Radio-DJ Rob Janssen kruipt al enige jaren in de huid van Lamme Frans en meet zich in videoclips ontelbare typetjes aan. Dat is met zijn Handjes handjes Bloemetjesgordijn niet anders. Lamme Frans heeft de melodie en zanglijn is dus uit Funiculì funiculà gehaald. Luister hieronder en vergelijk de nummers met elkaar. Maar let ook op de tekst, die bestaat uit frases van andere bekende carnavalsnummers. Zo hoor je onder meer passages uit liedjes van Snollebollekes, Guus Meeuwis en de Deurzakkers.

DAYS
HOURS
MINUTES
SECONDS

Geef een reactie