Havenzangers, de – Oh Mona (1987)

Geplaatst door

Havenzangers – Oh Mona

oorsprong van Home » Hit en origineel » Havenzangers, de – Oh Mona (1987)
Havenzangers Oh Mona
Volks- en feestmuziekband uit Apeldoorn, met kernleden Henk Pleket (1937-2011) en Willem Mulder. De Havenzangers waren vanaf 1977 een voortvloeisel van formatie Elmondo Combo uit Arnhem en omstreken. Na eerste hit ‘Als de Klok van Arnemuiden’ uit 1977 zouden nog vele hits volgen, Oh Mona was toch wel één van de bekendsten..

Origineel: Standard Quartette – Poor Mourner (1896). De eerste geluidsopname stamt uit 1897 (luister hieronder!), door Cousins and Demoss. Windy City Four is de eerste in 1931 die het opneemt als ‘Oh Mo’nah’. Deze uitvoering is niet te vinden, wel die van Roy Fox & his Band van een jaar later.. (luister hieronder!) De Nat Gonella & Ted Easton Jazzband scoort in 1975 een grote hit in Nederland en België met ‘Oh Monah!’. Gonella is een Britse jazz-zanger -trompettist, Easton was de Nederlander Theo van Est. Toch was er een Nederlands/Duits gezelschap die het al opnam in 1931, maar onder de titel ‘Oh Kovacs’. Dit gezelschap was Bob Scholte begeleiding Dans-Orkest Dobbri (o.l.v. Otto Dobrindt).

OH MONA JIJ BENT MIJ IDE IDEAAL
OH MONA DE MOOISTE MEID VAN ALLEMAAL
WANT JOUW HEUPEN NOU NOU NOU

Meer covers van De Havenzangers

De Havenzangers nam het nummer op in het Nederlands en bezorgde ze een redelijke hit in 1987 (#32). Het was niet de eerste cover die ze in de hitlijsten bracht, ook ‘Trouw niet voor je veertig…’ was dat. Coveren deden ze al vroeg met o.a. ‘Kleine Greetje uit de Polder’, maar de meest bijzondere cover kwam veel later. In 2008 nam de groep op initiatief van DJ Maurice nummer ‘Schudden’ op van Def Rhymz. Dat werd geen hit, maar was wel een leuke, Def Rhymz coverde op zijn beurt ’s Nachts na 2-en’.

In 2003 waren Willem en Henk de enige overgebleven leden van De Havenzangers en ontvingen een Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. Al vanaf 2008 speelt Willem Mulder (vanaf 1980 actief in de groep) met zoon Wesley onder de naam Mulder & Mulder. Na de dood van Pleket in 2011 treden de twee op onder de noemer Havenzangers 2.0.

Top 40-notering

De Havenzangers op volle toeren..
Oudste opname van de song, toen nog met titel ‘Poor Mourner’
De oudste nog te vinden opname van het lied onder de titel ‘Oh Monah’

Geef een reactie