Henkie – Lief klein konijntje (2006)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Henkie – Lief klein konijntje (2006)
Henkie – Lief klein konijntje

Nederlandse zanger Henk Leeuwis die op zijn 60e besluit de microfoon te pakken en pardoes een nummer -1 hit scoort met dit nummer in Vlaanderen; ook bekend van “De fiets van Piet van pa’

(o) Camp traditional uit het Noorden van de VS van begin 19e eeuw. Say, Brothers, Will You Meet Us (rond 1800). Een hymne dat is ontstaan en gaandeweg in steeds meer kampen klonk als moraal verhogend lied met als kenmerkende passage “Glory, glory Hallelujah”. Het lied krijgt vele variaties in zowel zwarte als blanke kringen, maar ondanks de variërende teksten blijft de melodie nagenoeg gelijk.

Rond 1860 krijgt het lied meer vorm onder de titel “John Brown’s body”, dat gepubliceerd wordt door publicist C. S. Hall in samenwerking met enkele leiders van het Massachusetts Bataljon, aan het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het ruwe karakter van de tekst leidt al snel tot andere teksten, waarvan het lied The Battle Hymn of the Republic” uit 1861, geschreven door Julia Ward Howe, misschien wel de bekendste versie is. Deze versie wordt vaak als patriottisch lied gebruikt voor officiële nationale gelegenheden, zoals de memorial services” voor de slachtoffers van 9/11 en destaatsbegrafenis van ex-president Ronald Reagan.

Het lied verschijnt tot op de dag van vandaag in vele variaties en manieren van uiten. Pete Seeger gebruikt het als lied voor de arbeiders (“Solidarity forever”(1955)), voetbalfans van o.a. Tottenham en Manchester United zingen “Glory, glory..” en dan hun clubnaam. Ook Britse kinderlied “Little Peter Rabbit” is hierop gebaseerd en vormt dan weer de opmaat naar Henkie’s ‘Lief klein konijntje’, geschreven door Johan De Leeuw and Marco Leeuwis.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits