Hot Butter – Popcorn (1972)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Hot Butter – Popcorn (1972)

Hot Butter – Popcorn

1972 was een bijzonder jaar voor de Nederlandse Top 40, van 12 Augustus tot 30 September staan 4 verschillende versies van 1 nummer op nummer 1. Dit is toch wel de versie die in het collectieve geheugen zit

Origineel: Gershon Kingsley – Popcorn (1969). Het gaat dus om het nummer ‘Pop Corn’, geschreven door de Duits/Amerikaanse componist Gershon Kingsley, die het nummer schreef in 1969. Kingsley mag gezien worden als 1 van de pioniers in elektronische muziek, met name van de Moog_synthesizer. In 1969 verschijnt zijn album ‘Music To Moog By’ met daarop de eerste versie van ‘Popcorn’, wat dat jaar ook op single verschijnt.

In 1970 richt hij de groep ‘The First Moog Orchestra’ op met daarin Stan Free.
Het is Free die na het uit een vallen van The Moog Orchestra op het idee komt om het uit te brengen op single, wat gebeurd in 1972 onder de naam Hot Butter. Het veroorzaakt een ware explosie in uitgebrachte cover versies. Elk land had zijn eigen versie, in Italië ‘La Strana Societa’ ,in Duitsland ‘Rod Hunter’ en ‘Revolution System’, in Frankrijk ‘Mister K/Mat Camison’ & ‘The Anarchic System’ onder andere. In Nederland deden ‘Hot Butter’, ‘The Popcorn Makers’ (aka Gershon Kingsley), ‘The Anarchic System’ en ‘The Revolution System’ het het best.

Unieke situatie Top 40

Er was tot ongeveer 1975 geen echt hitparadebeleid bij Radio Veronica, dat in die periode de Top 40 uitzond. Men heeft toen besloten alle versies bij elkaar te tellen om van een hoop gedoe af te zijn, en men zou tijdens de uitzending diverse malen een vrijwel identiek lied ten gehore hebben moeten brengen. De unieke situatie is daarna nooit weer voor gekomen. In de Daverende Dertig van Hilversum 3 stonden alle noteringen wel apart vermeld, waardoor duidelijk werd dat de versie van ‘The Pop-cornmakers’ het best verkocht; deze versie stond 2 weken op #1 in deze hitparade.
Toch word de versie van Hot Butter word tot vandaag het meest herinnerd, er werden wereldwijd meer dan 2 miljoen platen verkocht van de single.

Door de jaren heen is het nummer ontelbaar keer gecoverd uiteraard. Dat gebeurde onder andere door Jean Michelle Jarre, Guru Josh ,Muse, Crazy Frog en in 2019 Steve Aoki.

Overigens bleken ‘Hot Butter’ en ‘The popcorn Makers’ echte ‘One Hit Wonders’,
‘The Revolution System’ hadden in 1972 nog een hit, de single ‘Carmen Braillia’. Dit was een bewerking van Georges Bizet’s ‘Carmen’ en bereikte de 24ste positie in de Top 40. Ook ‘The Anarchic System’ kwamen in 1972 met hun versie van ‘Carmen Braillia’. Daarna verscheen in 1973 ‘Royal Summer’ tot slot in 1975 kwam ‘Nana Guily Guliy Gouzy Gouzy’ uit, al deze nummers kwamen niet verder dan de Tipparade.

Met dank aan: Ben Striesenou (autheur)

Top 40-notering

Geef een reactie