Iggy Pop – You Want It Darker (2022)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Iggy Pop – You Want It Darker (2022)

Iggy Pop neemt cover op voor Bluenote Tribute

Jazzlabel Bluenote heeft een geweldig stel artiesten bereid gevonden een Tribute album op te nemen. Zo namen Peter Gabriel, Norah Jones en James Taylor een nummer op, toch is Iggy’saanwezigheid wel de opmerkelijkste. Zijn muziek en die van Cohen lagen jarenlang mijlenver uit elkaar, maar Pop is wel degelijk groot fan. Nummers van het Tribute album stammen af van Cohen’s gehele oeuvre. Zo hebben de samenstellers van het debuut (1967) geplukt, ‘You want it Darker’ is enkele dagen voor Leonard’s dood uitgekomen.

Leonard Cohen – You want it Darker (2016). Dit was de titeltrack van het laatste album bij leven van de man met beroemde baritone stem. De dood hing als het ware boven zijn heeft, tot zijn eigen besef. Hij accepteert het onvermijdelijke donker, en het feit dat vragen onbeantwoord blijven. De titeltrack is een brede verkenning van de religieuze geest, van degenen die het gebruiken om oorlog te rechtvaardigen: “Didn’t know I had permission to murder and to maim”. Cohen zelf roept die God aan in het refrein met een traditionele uiting uit de Thora, “hineni, hineni”, vertaald uit het Hebreeuws naar “hier ben ik”. Cohen sluit de gedachte af met een verklaring: “Ik ben klaar, mijn heer”, onderbroken door gezangen van het Shaar Hashomayim Synagogue Choir in Montreal, de synagoge van Cohens jeugd, die hier werd gebruikt om over het einde na te denken.

Leonard Cohen – You want it darker

Zijn zoon Adam Cohen produceerde het volledige album ‘You want it darker’ en kreeg daarbij hulp van Patrick Leonard. Dit was de man achter de grootste (jaren ’80) successen van Madonna en is de componist achter de titeltrack. Het nummer zal wellicht bij jongere luisteraars bekend klinken, vanwege het verschijnen in game Assassin’s_Creed. Opmerlijk is de danceremix van Berlijnse DJ Paul Kalkbrenner, waar Cohen een fan van was. Op de zwanenzang is te merken dat de dood op zijn hielen zit, al gaf Cohen zelf aan wel eeuwig te willen leven. Een bron van deze betreft een recensie van 20 oktober 2016. Nog geen 3 weken later (op 7 novemer) overleed de zanger op 82-jarige leeftijd.

Leonard Cohen Iggy pop together
Cohen en Pop samen in 1989

Nobody like Leonard

Muzikaal ligt het reportoire van Cohen en Pop behoorlijk uit elkaar, hun baritone stemmen liggen juist dicht bij elkaar. Dat maakt dat Iggy Pop voor ‘You want it Darker’ de juiste persoon is. De zeer stemmige versie van Iggy is wat uitgekleed ten opzichte van het origineel, zonder achtergrondkoortjes. Wel bijzonder om de zanger te horen op een met jazzelementen behangen nummer. Pop zelf was vereerd en verklaarde “There’s nobody like Leonard, not in the whole world”.

Er is ook een versie van dit nummer met vrouwenstemmen, en wel van First Aid Kit (die van ‘Silver Lining’). Voor de fans van Cohen is de documentaire ‘Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song’ een aanrader. Luister hieronder naar de beide versies en vergelijk

Iggy Pop – You want it Darker
De originele versie

Geef een reactie