Bryan Adams – I’m ready (1998)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Bryan Adams – I’m ready (1998)
Brian Adams I'm ready original
In de bekende unplugged-versie. Adams nam het nummer al in 1983 op, maar was toch niet de allereerste

Origineel: Ian Lloyd – I’m ready (1979), geschreven door Adams samen met Jim Vallance, lange tijd zijn vaste schrijfpartner. Ian Lloyd trad aanvankelijk op als solo-artiest, voordat hij van 1972-1974 in Stories speelde als bassist/vocalist. Het andere gezicht van de groep was Michael Brown, die daarvoor furore maakte in The Left Banke. Niet een klinkende naam, maar deze hadden wel het origineel van ‘Walk away Renée’ (grote hit van The Four Tops in ’68) opgenomen in 1966. Maar om niet teveel af te dwalen, Stories had in de VS een #1-hit met Hot Chocolate-cover ‘Brother Louie’. De meesten van ons zullen die kennen in de Nederlandstalige versie van Bert Heerink, Julie July.

Ian lloyd I'm ready original
Ian Lloyd (1979)

Na twee platen verliet Brown de groep en kwam er nog een laatste album, onder de naam Lloyd and Stories. Hierna deed de zanger veel achtergrondzang voor grote acts als Foreigner (te horen op ‘Cold as ice’), Yes en Survivor. Daarnaast bewandelde Lloyd het solopad, dat hem goed ontvangen albums bracht, geen grote hits, wel opmerkelijke. Het door Ric Ocasek (The Cars) geschreven ‘Slip away’ is het luisteren waard, maar ook ‘Straight from the Heart’. 

Unplugged succes

Deze laatstgenoemde brengt ons bij Bryan Adams, die het nummer mede schreef (eigenlijk alleen de instrumentale “bridge”), naast Eric Kagba. Toch was Ian Lloyd de eerste die het opnam in 1980, 3 jaar voordat Adams er zelf een (Canadese en Amerikaanse) hit mee had. Maar een jaar eerder bracht Lloyd al album ‘Goose Bumps’ uit met daaropnhet eerder genoemde Slip away én I’m Ready. Het was Jim Vallance, in de beginjaren van Adams zijn vaste schrijfkompaan, die laatstgenoemde nummer schreef, met Bryan. Deze nam het nummer, net als Straight from the Heart, op in ’83 en plaatste beide op album ‘Cuts like a Knife’. 

Vallance, Adams en Lance Freed (rond 1980)

Nu had Adams in ’83 geen hit met I’m Ready, dat als albumtrack alleen voor de echte fans bestond. Dat veranderde 15 jaar later acuut, toen het als single naar voren geschoven werd van Bryan’s ‘Unplugged’ album. Hij nam het op als ballad met orchestrale strijkers van de bekende Michael Kamen. Maar het meest opvallende geluid van de 1998-versie is toch wel de fluit, gespeeld door Davy Spillane. I’m Ready werd in o.a. Canada, UK, België en ons land een hit. #26 Was wellicht een bescheiden notering, toch kreeg het nummer veel airplay op de vele radiostations.

Hieronder in chronologische volgorde, de allereerste versie, de eerste (rock-)versie van Bryan en zijn bekende Unplugged uitvoering.

Top 40-notering

Geef een reactie