Inner Circle – Games People Play (1994)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Inner Circle – Games People Play (1994)

Inner Circle – Games People Play

games people play Inner Circle
Na na na na na na na na Talkin’ ‘bout you and me, yeah and the games people play“. De Jamaicaanse reggaegroep scoorde 2 jaar na #1-hit ‘Sweat (a lalalala-long)’ opnieuw met een zonnige hit. Games People Play verscheen op album ‘Reaggae dancer’ dat hiervoor een Grammy nominatie ontving voor beste reggae-album. Toch komt het nummer van oorsprong uit heel andere hoek

Origineel: Joe South – Games People Play (1968). Deze Amerikaanse country/folkzanger (1943-2012) won in 1970 een Grammy Award voor “Best Song” met dit nummer. Deze man had nogal wat noten op zijn zang, niet alleen als singer/songwriter. Zo werkte hij als gitarist mee op nummers van o.a. Bob Dylan, Aretha Franklin (‘Chain of Fools’) en Simon & Garfunkel (Sound of Silence). Als songwriter schreef South klassiekers als Hush, Rose Garden (Lynn Anderson) en ‘Down in the Boondocks’. Onder eigen naam bracht hij nummers uit als ‘Walk a Mile in my Shoes’ (gecoverd door Elvis en Bryan Ferry).

origineel Games People Play

Dit nummer gaat over hoe mensen door het leven kunnen gaan terwijl ze bezig zijn met negatieve gedachten. In plaats van een leven van dienstbaarheid en prestatie te leiden, bedriegen ze anderen in een poging vooruit te komen, wat uiteindelijk tot ongeluk leidt. South zijn gelijknamige album wordt door kenners nog weleens de eerste echte country-/soulplaat genoemd. Dan weten we gelijk in welke hoek(en) we deze plaat moeten zoeken.

COMEBACK GROEP IN DE 90’S

Inner Circle wordt op Jamaica al in 1968 opgericht, door de broers Ian en Roger Lewis. Eind jaren ’70, nadat zanger Jacob Miller Inner Circle versterkte, verwerven de heren internationaal succes. ‘Mary Mary’ en ‘Music Machine’ halen hier zelfs de Top 40. In die periode waren ze in het thuisland al lang en breed doorgebroken. Zo stonden ze naast o.a. Bob Marley op One Love Peace Concert in 1978. Maar een echte internationale doorbraak zit er voorlopig niet in als Miller de dood vindt bij een auto-ongeluk in 1980.

Jacob Miller en Bob Marley in 1978

In 1986 komt de groep na een lange break-up toch weer bijeen en neemt weer platen op. Op één van deze (‘One Way’ uit 1987) staat ‘Bad Boys’, dat aanvankelijk niet zoveel doet, totdat het in 1989 als tune wordt ingezet in succes (TV-programma) “Cops”. Het resulteert in een single-uitgave in vele landen, waaronder Zweden waar het tot #1 komt. Dat succes lijkt om zich heen te grijpen, als in die periode ook ‘Sweat (a lalalala-long)’ uitkomt. Onder het mom “ijzer smeden als het heet is” brengt de groep in ’94 album ‘Reggae Dancer’ uit. Hierop staat dus de cover ‘Games People Play’, dat hier tot #8 komt, maar tegelijkertijd wel de laatste hit bleek. Desondanks is de groep altijd actief gebleven sindsdien en zijn de broers Lewis anno 2023 nog steeds present.

Naast Inner Circle is er een flinke lijst van artiesten die hier ook een cover van opnamen. Hieronder bevinden zich namen als Petula Clark (van “Downtown’), Mel Tormé, Ike & Tina Turner, Lee Towers en Lucinda Williams. Maar ook Lynn Anderson, zij die later ook van ‘Rose garden’ een wereldhit maakte, waagde zich aan South’s nummer.

Top 40-notering

Geef een reactie