Jam & Spoon – Right in the Night (1993)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Jam & Spoon – Right in the Night (1993)

Jam & Spoon – Right in the Night

Deze Duitse danceformatie werd in 1991 opgericht door Rolf Ellman en Markus Löffel en haakte slim in op de Eurodance-hype. Zangeres Plavka werkte door de jaren heen met veel electronische dance-acts, zo ook met The Shamen. Met Right in the Night brak de groep door en reikte hier tot #10 en bleek ook meteen hun grootste hit. Opvolger ‘Find me (Odyssey to Anyoona)’ deed het ook prima, andere hits scoorde de formatie vooral in het thuisland en UK. Een ander bekend project van de Duitsers was Tokyo Ghetto Pussy (‘ I Kiss your lips’)

Music Maker 2022:  Music Made Easy

Origineel: Isaac Albéniz – Asturias (Leyenda) (1892). Deze Spaanse pianist en componist heeft flink zijn stempel gedrukt op de Spaanse folkmuziek met ingewikkelde melodiën en abrupte breaks. Zijn Spaanse inborst verplichte hem ook Flamenco-invloeden toe te voegen, wat zijn muziek ook op de dansvloer bracht. Asturias is een op piano gecomponeerd stuk in G_minor, dat later vooral op gitaar en viool gespeeld zou worden. Albéniz zelf noemde het “Leyenda”, maar nadat klassiek publicist Hofmeister het (1911) toevoegde op het stuk Suite Española, kreeg het de toevoeging. Het kwalijke was dat de regio Asturias weinig van doen had met het flamenco stuk, dat meer bij Andalusië paste.

original origineel right in the night

Het nummer heeft ook in de moderne muziek een plek gevonden, getuige het gebruik of verwijzingen van grote acts. Zo heeft Doors-gitarist Robbie Krieger de bepalende melodie gebruikt in ‘Spanish Guitar’ (1968) van album ‘Waiting for the Sun’. Op track ‘Mother Russia’ (1990) verwijst heavy metalband Iron Maiden naar Asturias. De gitaarsample op Right in the Night is duidelijk versneld, waardoor de toon hoger klinkt, niet vreemd voor een dancetrack. Natuurlijk is niet de oorspronkelijke uitgave van de Spanjaard gebruikt maar een wat modernere gitaarversie, van gitarist John Williams (1970). De mysterieuze zang van Plavka -haar broer was gitarist in Buckcherry en de begeleidingsband van Chris Cornell- maakt het een wat atmosferisch nummer. Jam & Spoon -voor vele tranceproducers een inspiratiebron- blijft actief tot 2006 als Löffel (Mark Spoon) overlijdt na een hartaanval.

Luister hieronder naar Right in the Night en het 101 jaar oudere origineel van Isaac Albéniz.

Asturias door gitarist John Williams, versie is uitgekomen in 1970

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven