Jan Biggel – ‘T Was een Mooie Dag (2022)

Geplaatst door

Jan Biggel – ‘T Was een Mooie Dag

Biggel Mooie dag
De goedlachse Brabantse zanger Jan Biggel scoorde eerder al hoge ogen met Ons moeder zeej nog. Nu is de gangmaker uit Liempde weer terug met nieuwe single ‘T was een Mooie Dag’. Op dit nummer met grote knipoog geeft hij aan dat we elke dag met goede zin moeten beginnen. De coupletten heeft Biggel en zijn team gebaseerd op een nummer uit 1979

Origineel: Garland Jeffreys – Matador (1979). Voor zijn eigen solocarrière speelde Jeffreys -van Puerto Ricaanse afkomst- in de groep Grinder’s Switch. In 1969 speelde hij ook al mee op John Cale’s (Cale zat in The Velvet Underground) solo-album ‘Vintage Violence’. De New Yorkse zanger debuteerde in 1973 met een gelijknamig album, maar in datzelfde jaar verscheen los van dat album losse single ‘Wild in the Streets’. Dat was tot 1980 -het jaar dat ‘Matador’ uitkwam- zijn meest succesvolle nummer. Matador werd een Top 10-hit in België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Ook in ons land deed het nummer het prima met een #4-notering. In 1991 kwam Garland Jeffreys tot exact dezelfde positie met ‘Hail Hail Rock ’n Roll’. Dat was wel zo’n beetje zijn laatste radiohit, al was ‘The Answer’ uit dezelfde periode nog een piepklein hitje.

Was mooie dag origineel

Zo Spaans als Matador klinkt met zijn Mariachi-trompetten, zo Hollands klinkt Jan Biggel op ”T was een Mooie Dag’. Maar de melodie uit de coupletten zijn toch afkomstig van het Garland Jeffrey nummer, die van het refrein overigens niet. Het succes van ‘Ons moeder zeej nog’ zit nog vers in het geheugen, wie weet lukt het de stucadoor uit Liempde opnieuw. Het is je bijna niet voor te stellen dat dit ooit begon met het stucen van een muurtje. Kijk hieronder naar Biggel’s nummer en vergelijk deze met die van het origineel van Garland Jeffreys (TopPop optreden).

Geef een reactie