Janis Joplin – Cry Baby (1970)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Janis Joplin – Cry Baby (1970)
Janis Joplin – Cry Baby
Janis Joplin Cry Baby
Janis Joplin nam Cry Baby op in 1970 (vlák voor haar dood), waarna het terecht kwam op postume album ‘Pearl’. Ze gaf het bluesachtige nummer een ongekende dosis soul mee en leek zich nog eenmaal helemaal te geven. Hoewel ze zich het nummer volledig eigen maakte, was ze niet de eerste uitvoerende

Origineel: Garnet Mimms & the Enchanters – Cry Baby (1963). Hoewel deze naam bij weinigen een belletje doen zal rinkelen, was deze met gospel doordrenkte stemmen één van de eerste souljuweeltjes. Nadat Mimms samen met Sam Bell eerder deel uitmaken van Deltones en Gainors, besluiten de twee van Philidelphia naar New York te vertrekken. Garnet Mimms and the Enchanters is dan begin jaren ’60 ook de naam van de groep. Met debuutsingle ‘Cry Baby’ is het meteen raak, het reikt tot #4 in de Billboard Hot 100 (#1 r&b-chart). Op de backing vocals kun je Dionne en Dee Dee Warwick horen, die net solo aan het doorbreken waren.

Original Cry baby

Na dit succes volgen wat minder succesvolle singles en verlaat Mimms in ’64 de groep om solo verder te gaan. Met ‘I’ll Take Good Care Of You’ scoort de zanger in ’66 nog zijn laatste grote hit. Toch verdwijnt hij allerminst uit beeld. Zo tourde hij in ’67 door de UK met niemand minder dan Jimi Hendrix. De late Yardbirds en vroege Led Zeppelin (gemene deler was Jimmy Page) namen nummer van Mimms op in hun live-sets. In het 2e deel van de ’70’s kwam er nog wat (funk-)muziek van zijn hand onder Garnet Mimms and the Truckin’ Company. Maar al snel stortte hij zich op het Christendom en liet de muziek voor wat het was. Een kleine terugkeer in de muziek kreeg in 2007 nog vorm middels een gospelalbum, dat was het dan wel.

Joplin’s zwanenzang

Na Janis’ dood in oktober 1970 verscheen het nummer op postuum album ‘Pearl’ (1971). Cry Baby kwam ook uit op single, met het bekende Mercedes Benz op de B-kant. In de VS kwam de single niet verder dan #42, beduidend minder dan in de Top 40 hier (#19). Veel is deze classic niet gecoverd, Natalie Cole is één van de artiesten die dat wel aandurft. De afgrijselijke Cry Baby van Gerard Joling uit 1998 is overigens een heel ander nummer.

Janis Joplin en haar Cry Baby lijken nu in het gehoor te komen bij een nieuwe generatie. In een reclame van parfumgigant Christian Dior met actrice Natalie Portman playbackt de laatste Joplin’s zwanenzang.

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven