Jason Derülo – Whatcha Say (2009)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Jason Derülo – Whatcha Say (2009)

Sample uit Jason Derülo’s doorbraakhit

Dit was de allereerste kennismaking met de graag zelfbenoemende r&b-artiest Joel Desrouleaux, ofwel Jason Derülo. Het was de 1e single van het -uiteraard- naar hemzelf genoemde debuutalbum. Whatcha Say bereikt hier een verdienstelijke 12e plek, in de UK (#3) en Australië (#5) was de ontvangst nog enthousiaster

Origineel: Imogen Heap – Hide and seek (2005). Dit is een acappella gezongen track met folktronica-invloeden, ofwel folk gemengd met electronica-invloeden. Met een MIDI_keyboard geeft Imogen haar stem een bijzondere vervorming die het thema ondersteunt. Het nummer gaat namelijk om het verlies van een dierbare, al blijft het onduidelijk over wie het gaat. Toch wordt er vaker gespeculeerd dat Imogen het hier over de scheiding van haar ouders heeft, toen ze 12 was. Het nummer genereerde aandacht bij het verschijnen in de finale van seizoen 2 uit Fox-serie The O.C.

Wellicht zal dit ook Derülo of leden van het produktieteam hebben aangespoord deze vocale sample aan te wenden. Derülo zingt hier over flirten met een vrouw achter de rug van zijn liefje om. Hij biecht het wel op en stelt voor: “Whatcha Say about some ‘kiss and make up?” Hij schreef het nummer samen met Sean Kingston, bekend van Beautiful Girls, en de laatste zou het aanvankelijk gaan opnemen.

Imogen heap sample whatcha say

Bijzondere samplekeus

Maar hoe is Derülo in godsnaam bij de wat experimentele electropop van Imogen Heap gekomen? Hij claimt een enorme muziekliefhebber te zijn, de CD van haar uit de platenbak had gehaald en gekocht. Hij liet het horen aan zijn producer JR Rotem en beiden waren hier behoorlijk enthousiast over. De vocale sample paste goed bij het onderwerp en ook bij de track zelf: Whatcha say, mmm that you only meant well? Well, of course you did”.

Derülo -vooral bekend vanwege het in elke track benoemen van z’n eigen naam- kreeg allesbehalve spijt van deze keuze. In de VS debuteerde de r&b-zanger meteen op #1, ook in de UK (#3) en Australië (#5) sloeg het aan. Ook hier was het een hit die de nodige airplay kreeg, al was plek 12 nog wel redelijk bescheiden. Ook in Vlaanderen bleef een toppositie wel achterwege (#22).

Top 40-notering

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits