Jengi – Bel Mercy (2022)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Jengi – Bel Mercy (2022)
Jengi – Bel Mercy
Jengi Bel Mercy
Waar Tiktok als medium al niet goed voor is..Jengi, ofwel Nederlandse dj Jan Theo Berendsen timmert al jaren druk aan de weg als dj. Hij werkt voornamelijk in Azië waar zijn werk al jaren populair is. Daar komt in 2022 verandering in als er op TikTok een filmpje verschijnt van een dansende peuter op zijn nummer Bel Mercy..
advertentie Jengi Bel mercy

Origineel: Super Beagle – Dust a Sound Boy (1988). Een vocale sample uit deze dancehall-/reaggae gestijlde track is meteen te horen vanaf seconde één in Jengi – Bel Mercy. Super Beagle (echte naam Denzie Beagle) stond onder contract bij Jamaicaanse label Techniques van Winston Riley, tevens producer van Beagle’s nummer. Beagle hopt echter van jaar tot jaar naar een ander label, maar deze Dust a Sound Boy is wel zijn bekendste binnen het genre. Zo gebruikte Kanye West ook een sample uit deze voor zijn track ‘Mercy’ (2012). Met zijn collega Reggie Stepper nam Super Beagle in ’89 nog Whinin’ Skill op. En zo komen we ook meteen bij de 2e original uit Bel Mercy..

Dust a sound boy
Original Bel Mercy

Origineel: Reggie Stepper – Cu Oonuh (1993). Jengi gebruikte voor Bel Mercy ook uit deze track vocale samples. Wat dat aangaat passen de samples van de 2 verschillende artiesten prima bij elkaar, dus tot zover weinig toeval. Laten we het feit dat de twee dancehall artiesten ook samen een track hebben opgenomen achterwege. Alsmede het lable Techniques, waarop ook Stepper’s track verscheen. Maar zowel ‘Dust a Sound Boy’ als ‘Cu Oonuh’ bevatten dezelfde blaassample, die NIET te ontwaren is in ‘Bel Mercy’! Deze sample komt uit reggae instrumental ‘Stalag 17’ (1974) van Ansel Collins.

Original Bel mercy

Toeval of niet, Jengi neemt zijn track Bel Mercy op in 2020. Deze is dan al te vinden op zijn EP ‘Berlin Trauma’. Die EP maakte hij nadat zijn laptop was gejat bij een tripje in Berlijn.

Origineel: Hydroboyz – Bel me (2011). Een telefoonsample uit dit nummer kun je ook duidelijk terug horen, maar nu lijkt het ook helder waar de titel vandaan komt. En daar is dan ook de Nederlandse link, want Hydroboyz komt uit de Amsterdamse Bijlmer.

Het nummer wordt uit zijn betrekkelijke anonimiteit getrokken, als een dansende peuter op TikTok, meestal als ‘techno ski kid’ verschijnt. Daar staat zijn nummer onder geplaatst en door de enorme belangstelling hiervoor, besluit Jengi tot een single-uitgave. Geen gek besluit, het aantal streams loopt al snel boven 1.000.000, hij is “Tune of the Week” bij BBC Radio1. Voorts gooit Bel Mercy nu ook hoge ogen in de Worldwide Club 20.

Top 40-notering

Vanaf 0:00min kun je de vocale sample uit Dust a sound Boy al horen. Bij 0:13 en 0:50 die van Cu Oonuh. De telefoonsample is bij 0:02 te horen
Vocale sample ook hier te horen vanaf 0:00min
Samples meteen in het begin te horen
Bij deze sample moet je even beter luisteren, maar de telefoonsample is al snel te horen

 

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven