Joe Cocker – Summer in the City (1994)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Joe Cocker – Summer in the City (1994)

Joe Cocker – Summer in the City

Summer in the City origineel
Afkomstig van album Have a little Faith in me waarop ook een cover van het gelijknamige nummer van gelijkgestemde John Hiatt. Cocker stond in datzelfde jaar als één van de weinige artiesten voor de 2e keer op Woodstock (Woodstock_’94)

Origineel: The Lovin’ Spoonful – Summer in the City (1966). Deze New Yorkse groep kwam op in 1965, nadat de groep The_Mugwumps was gesplitst in deze band en The_Mamas_and_the_Papas. Na succes met singles ‘Do you believe in Magic’ en ‘Daydream’ breekt Lovin’ Spoonful echt door met klassieker Summer in the City.

Dat frontman John B Sebastian hun muziek met folk-invloeden typeert als “good-time music” is hier zeker op de horen. Het nummer gaat over de drukte in een zinderend hete stad, het beeld dat kantelt als de nacht aanbreekt. Dan gaat de verteller op zoek naar een meisje om mee te gaan dansen. Om het beeld van een zomerse stad te benadrukken zijn ook claxon- en jackhammergeluiden te horen. Die kwamen van iemand die een hele collectie van soundscapes bezat en de leden hiervan voorzag. Dat zal ook de reden zijn dat de makers van “Die Hard: With a Vengeance” het in het begin stopten van de film. Het nummer bereikt in de States en Canada de hoogste positie, in ons land plek 2. Als Sebastian de groep in ’68 verlaat ebt het succes snel weg en heft Lovin’ Spoonful zich een jaar later op. Sebastian slaat het solopad in en staat in 1969 nog op Woodstock. Zal hij Joe Cocker hier nog hebben ontmoet?

summer in the city original

Er zijn voor Cocker legio artiesten geweest die zich waagden aan Summer in the City. En dat waren ook niet de minsten, zoals BB King, Quincy Jones, the Drifters en Flying Pickets (zie Only you). Dat ging ook na de cover van Cocker door met uitvoeringen van Stranglers, Joe Jackson, Butthole Surfers en Isaac Hayes. Joe Cocker is één van de weinigen die er na Lovin’ Spoonful nog een hit mee scoort. Dit gebeurt overigens alleen in Europa met een #21 in NL en #6 in België.

Top 40-notering

Geef een reactie