John & Yoko and The Plastic Ono Band – Happy Xmas (War is Over) (1972)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » John & Yoko and The Plastic Ono Band – Happy Xmas (War is Over) (1972)
Kerstclassic John Lennon kent een original
Happy Xmas War is over original
Een bijzondere kerstplaat, waarin het warme gevoel van sneeuw, samenzijn en mistletoes niet centraal staan. Nee, hier staan mensen centraal die in angst moeten leven en roepen John en Yoko op tot stoppen van oorlogvoering. De opnames vonden plaats in New York op 28 en 29 oktober 1971, waarna datzelfde jaar een Amerikaanse singlerelease volgde. De single flopte, maar het jaar erop ging het in de herkansing in Europa. Maar die melodie, die is niet zelf bedacht door Lennon en Ono, want 10 jaar eerder..

Origineel: The Greenbriar Boys – Stewball (1961). Deze bluegrass groepleden brachten hun tijd aanvankelijk door met jammen in het Washington Square Park (New York). Maar echt naam maken de heren in de buurt van Greenwich Village, nadat hun eerste plaat in 1962 verscheen. Het is vooral de bezetting met John Herald en Frank Wakefield (mandoline-virtuoos) die succes heeft. In 1970 stoppen The Greenbriar Boys, nadat Wakefield het solopad verkiest, al komen ze meerdere keren weer bijeen.

Original Happy Xmas

Stewball kent een lange geschiedenis en gaat terug naar 1752, waar in Ierland een racepaard, genaamd “Skewball” hoge ogen gooit. Het paard wint vele races en er wordt bij weddenschappen hoog op hem ingezet. Hier ontstaat een ballad bij, die uiteindelijk gedocumenteerd wordt in 1784. Deze documentatie zou zijn opgeborgen in Harding Collection van de Bodleian Library (University of Oxford). Nadat het lied overzees richting Noord-Amerika migreerde, veranderde de naam naar “Stewball”. Vele artiesten waagden zich aan het lied, waarbij de opname van Leadbelly uit 1940 de oudste moet zijn. De tekst veranderde, de melodie veranderde, maar altijd bleef dat racepaard en het geld inzetten op deze centraal staan. The Hollies, Joan Baez en Peter, Paul & Mary waagden zich later ook aan het nummer, maar dan wel de versie van The Greenbriar Boys.

aanvankelijk een kerstflop

De melodie in de coupletten komen toch dusdanig overeen dat ‘Happy Xmas’ toch deels afgeleid moet zijn van Stewball. Het refrein maakt het Lennon/Ono-nummer toch wel een eigen song, zeker met het kinderkoor erbij. Al is de toon toch volledig anders dan op de gevestigde kerstnummers, men rekent deze toch echt tot de kerstklassiekers. John gaf toe doodmoe te zijn van alle liedjes over “witte kerst” en ontstond het idee van een anti-oorlog kerstlied.

War is over
Het strijdbare vredesduo in 1972

Phil Spector, die ook al met the Beatles werkte en aan Lennon’s ‘Instant Karma’, produceerde Happy Xmas. Hij nam al eerder een compleet kerstalbum op met diverse artiesten (‘A Christmas Gift for You from Phil Spector’). Dat album kwam uit op de dag dat president Kennedy werd vermoord en flopte mede (of vooral) door die gebeurtenis. Amerika had in ieder geval geen behoefte aan kerstsongs die kerst. Men bracht het aan het einde van ’72 uit in de rest van de wereld, waar het wél aansloeg..

John & Yoko bereikten met hun Happy Xmas (War is Over) in vele landen de Top 10, waaronder ons land, UK, Duitsland en Italië. Sindsdien is het nummer bijna niet meer weg te denken in de vele kerstmuzieklijsten. Een groot arsenaal aan artiesten heeft het nummer onder handen genomen, de meest succesvolle kwamen van Maroon 5, Miley Cyrus, Mark Ronson & Sean Lennon en John Legend. Luister hieronder naar Happy Xmas en waar de melodie van de coupletten dus vandaan komt, oordeelt zelf!

John & Yoko – Happy Xmas
Luister naar de melodie van deze, is dit de oorsprong van de melodie van Happy Xmas?

Geef een reactie