Johnny & Rijk – Oh Waterlooplein (1969)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Johnny & Rijk – Oh Waterlooplein (1969)

Johnny & Rijk – Oh Waterlooplein

Oh Waterloopplein
Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer vormen vanaf 1952 een duo, dat muzikaal tot 1976 actief bezig is. Op acteervlak werken de legendarische twee wel langer samen, zoals in serie De_Brekers. Als zangduo hadden Johnny & Rijk hun grootste succes met De Bostella (1967). Beide overleden in 2011 (4 maanden ertussen)

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Origineel: Jason Crest – Waterloo Road (1969). Groep uit het Zuidoosten van Engeland, die zelf nooit echt aan het succes heeft mogen ruiken. Het vijftal dat een soort van psychedelische rock/folk maakte, bestond van 1967 tot 1969. Maar toch zullen de schrijvers van het nummer niet rouwig zijn geweest met een Franse interpolatie van Waterloo Road. Dit werd ‘Les Champs Élysées’ van Joe Dassin, die ook de hitlijsten haalde met ‘Ça va pas changer le Monde’.

Waterloopplein origineel

Joe Dassin heeft circa 250 liedjes opgenomen in het Frans, Spaans, Duits, Engels, Italiaans, Grieks en Japans. De teksten schreef hij vaak zelf in samenwerking met diverse tekstschrijvers, waaronder Pierre Delanoë. Deze schrijft de tekst van Les Champs Élysées, dat een waar anthem wordt. Het bereikt in Frankrijk de hoogste plek, in ons land #11. Het is een ode aan de meest beroemde straat in Parijs, die eindigt bij de Arc de Triumph.

Aux Champs-Elysées, aux Champs-Elysées
Au soleil, sous la pluie, à midi ou à minuit
Il y a tout ce que vous voulez aux Champs-Elysées..

Champs Élysées origineel

Deze Franse versie is ook veruit de bekendste en wordt door de jaren heen veel gecoverd. Maar tussen al deze covers enkele opvallende, waaronder die van punkband NOFX uit 1997. Van eigen bodem komt de cover uit 2019 door Ellen ten Damme & The Magpie Orchestra.

Oh Waterlooplein als Amsterdamse standard

‘Oh Waterlooplein’ was de nederlandstalige versie, geschreven door Herman Pieter de Boer, onder het pseudoniem Johnny Austerlitz. Hij maakte van het nummer een echt Amsterdamse levenslied, zoals alleen artiesten als Johnny Jordaan en Manke Nelis ze maakten. Sterker nog, Manke Nelis nam het in ’77 ook op met Johnny Meyer. Het nummer werd een ode aan het plein dat in 1882 werd vernoemd naar de Slag bij Waterloo. Dan sluit Oh Waterloopplein weer mooi aan bij het origineel van Jason Crest. De versie van Johnny & Rijk komt dan niet verder dan de Tipparade destijds, een nieuwe Amsterdamse classic was geboren.

Top 40-notering

Even in chronologische volgorde, met onderaan een leuke uitvoering van Johnny & Rijk in Top Pop..

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven