Jonge de, Freek & Stips, Robert Jan – Leven na de dood (1997)

Geplaatst door

De Oorsprong achter Leven na de Dood

oorsprong van Home » Hit en origineel » Jonge de, Freek & Stips, Robert Jan – Leven na de dood (1997)
Freek de Jonge Leven na de dood
Samenwerking tussen de cabaratier en componist, songwriter, oud bandlid Nits, Supersister, Golden Earring. Het nummer bevat verschillende cabareske verwijzingen naar actuele gebeurtenissen en belandde op #1 in de Top 40

Origineel: Bob Dylan – Death is not the end (1983), ook gecoverd door Nick Cave en Kylie Minogue, die al eerder samenwerkten op nummer ‘Where the wild roses grow’. Het nummer kreeg meerdere coveruitvoeringen, van o.a. The Waterboys (1986), Gavin Friday (1989), and Nick Cave (1996). Het origineel heeft een behoorlijk stevige bezetting, naast Dylan zelf, ga maar na: Mick Taylor (gitarist, oud-Rolling Stone), Mark Knopfler (gitaar, Mr. Dire Straits), Alan Clark (keyboards, oud-Dire Straits). Opmerkelijker nog is de bijdrage van hiphop-/r&b-collectief Full Force, bekend van o.a. ‘Alice, I want you just for me!’ (1985).

origineel Leven na de dood
albumcover Down in the Groove

When you’re sad and when you’re lonely
And you haven’t got a friend
Just remember that death is not the end

‘Down in the Groove’ is het album waar deze track vanaf stamt en wordt door de vakpers (Rolling Stone) gezien als Dylan’s slechtste album! Hier is nog zo’n artikel die het nummer tot aan de enkels afzaagt. Heel bijzonder, gezien de ongekende sterrencast, met naast bovengenoemde namen, ook Eric Clapton, Paul Simonon, Steve Jones en Jerry Garcia. Het is een coveralbum vol r&b-, folk- en rock ’n roll- standards, Death is not the End is één van de weinige originele songs. Aanvankelijk was het nummer bedoeld voor Infidels, toen Dylan het in 1983 schreef. Jawel, het nummer werd al geschreven in ’83 en opgenomen, maar verscheen pas 5 jaar later op plaat. 

Freek scoorde met Stips een onwaarschijnlijke nummer 1-hit met Leven na de Dood. Naar eigen zeggen schrijft hij nog met enige regelmaat liedjes, die te vergelijken zijn met dit nummer. Deze staan gewoon op Spotify/Deezer, zoals bijvoorbeeld ‘Want het mag, dus het kan’ (2022). Luister hieronder in ieder geval naar het nummer waar het hier om gaat en zijn origineel..

(Luister voor de gein eens naar ‘Niks naar de Dood’ (1982) van Toontje Lager, wellicht was dit een inspiratiebron).

Top 40-notering

2 reacties

Geef een reactie