Joost Klein en Ski Aggu – Friesenjung (2023)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Joost Klein en Ski Aggu – Friesenjung (2023)

Joost Klein & Ski Aggu – Friesenjung

Joost Klein Friesenjung
Hij heeft nog nooit in de Nederlandse Top 40 gestaan, maar hij is zeker geen onbekende naam. Joost Klein is een graag geziene gast op de grote festivals in Nederland en Vlaanderen Vorig jaar maakte hij veel indruk met zijn optreden op Pinkpop. Nu is hij op nummer 3 binnengekomen in de Duitse hitparade met een nummer over zijn Friese (Britsum) afkomst, Friesenjung
Wybloemisten.nl - Algemene banners

Origineel: Otto Waalkes – Bin ein kleiner Friesenjung (1993). Waalkes is een echte Oost-Fries uit Emden, ofwel het uiterste noordwesten in Duitsland. Hij maakte vooral naam in de jaren ’70 en ’80 als cabaratier, acteur en schrijver. Zijn beroemdste werk is film 7 Zwerge_-Männer_allein_im_Wald, dat hij schreef, maar ook een hoofdrol in vertolkte. De film is overigens wel een bewerking op het beroemde sprookje van gebroeders Grimm. Langspeelplaten met ook muziek bracht Otto uit vanaf 1981. Er verscheen in 1993 het album Die CD – Das Allerbeste, met daarop het nummer ‘Bin ein kleiner Friesenjung’.

Waalkes Friesenjung original

Englishman in New York

Maar Waalkes had dit ook niet allemaal zelf bedacht destijds, integendeel. De muziek en zanglijnen heeft Waalkes gebaseerd op Englishman in New York van Sting uit 1988. Sting is echter de enige die het laat afweten in de videoclip van Klein en Aggu, want Waalkes doet er doodleuk in mee (zie onder).

Joost kreeg dit nummer van een vriend doorgestuurd in de tijd dat hij aan zijn album Fryslân werkte. Op dat album heeft hij de sample uiteindelijk niet gebruikt, maar nu heeft hij hem alsnog gebruikt voor zijn track die ook Friesenjung heet. Toen Ski Aggu, die inmiddels bevriend was geraakt met Joost, Friesenjung met de sample van Otto Waalkes hoorde, wilde hij beslist meedoen op de track. Verwacht geen tempo zoals op de nummers van Sting of Waalkes, maar hardstyle met raps en vooral veel gimmick.

Daar zullen de twee artiesten geen spijt van hebben. Begin juni (2023) staat Friesenjung op #1 in de streamingcharts van Duitsland en Oostenrijk, Zwitserland lijkt ook aan te haken.

Friesenjung anno 2023
Friesenjung uit 1993

Geef een reactie