Iko iko uit 2019 alsnog de charts in dankzij TikTok-hype

Origineel: Sugar Boy & His Cane Cutters – Jock-O-Mo (1954). Ofwel de oorsprong van Iko iko.. Met dank aan Ben Striesenou.
James “Sugar Boy” Crawford, Jr. was een Amerikaanse R&B zanger uit New Orleans. Op de middelbare school begon hij samen met een paar schoolgenoten een band. Ze tekenden bij het beroemde Chess label en werden omgedoopt tot Sugar Boy and his Cane Cutters. Onder die naam brachten ze in 1954 de single “Jock-O-Mo” uit, geschreven door James Crawford, en geïnspireerd door het Mardi Gras Festival. Het nummer haalde de hitparades echter niet, maar dat even terzijde.
Mardi Gras
Een van de onderdelen van het Mardi_Gras Festival in New Orleans zijn de “Mardi Gras Indianen stammen”. Elke buurt heeft zijn eigen ‘stam’ met bijbehorende veelkleurige kostuums. Het nummer ‘Jock-O-Mo’ handelt over een “Spy Boy”, een verkenner voor een bepaalde stam, die een “Flag Boy”, een vaandeldrager van een andere stam, tegen komt en gedreigd wordt om de “flag” in brand te steken, oftewel een liedje over rivaliteit tussen de Mardi Gras-stammen. Vervolgens komt het refrein:

Talk-in’ ‘bout, hey now hey now I-ko, I-ko, un-day
Jock-a-mo fee-no ai na-né, jock-a-mo fee na-né
Toen de dames van de meiden groep “The Dixie Cups”, eveneens uit New Orleans, in 1964 in New York waren om nummers op te nemen voor het producers duo Lieber & Stoller begonnen ze in een dood studiomoment te improviseren. Het trio bestond uit de zusjes Barbara & Rosa Hawkins met hun nichtje Joan Johnson. Barbara herinnerde zich een liedje wat haar grootmoeder zong. Hierbij begeleidde ze zichzelf door met drumstokken te slaan op een aluminium stoel, een studio-asbak en een colafles.
Genoegdoening voor de autheur
Naderhand kwamen de dames er achter dat het geheel was opgenomen (in the Small Jam). Na wat oppoets werk, werd het nummer in 1965 uitgebracht op single onder de titel “Iko Iko”. Crawford spande een rechtszaak aan en beweerde dat “Iko Iko” hetzelfde was als zijn “Jock-A-Mo”, en in 1967 werd een schikking getroffen waarbij hij geen aanspraak op auteurschap won, maar 25% werd gecrediteerd. Feit is dat beide nummers ontzettend populair zijn ten tijde van de Mardi Gras.

De bekendste covers zijn die van Dr. John, Captain Jack en Belle Stars (soundtrack bij film “Rainman” met Tom Cruise en Dustin Hofman). Geen van deze versies haalden echter de Top 40, een andere cover, die van de Schotse zangeres Natasha England, haalde in 1982 nog wel de Tipparade.
Nu staat er dus weer een cover in de Tipparade, die van de Australische zanger Justin Wellington in samenwerking met het duo Small Jam afkomstig van de Solomon Eilanden. Het nummer is uit 2019, maar dit jaar weer onder de aandacht vanwege het media platform TikTok.