Kanye West ft Jamie Foxx – Gold digger (2005)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Kanye West ft Jamie Foxx – Gold digger (2005)

Kanye West ft Jamie Foxx – Gold digger

Gold digger sample
Dit was de 2e single van West’s 2e album ‘Late registration’ en zijn 2e samenwerking met Jamie Foxx. Op het debuutalbum ‘The College dropout’ (2004) is hij al te horen op ‘Slow Jamz’

(o) Ray Charles – I got a woman (1954). West maakt stevig gebruik van een vocale sample uit het refrein van dit nummer. Het kwam uit de beginperiode van de Amerikaanse r&b- en soulzanger, die net een contact had bij Atlantic Records. ‘I’ve got a woman’ (de oorspronkelijke titel) levert Charles een #1 op in de r&b-lijstvan Billboard. Hij zal snel toegeven dat hij en medeschrijver Renald Richard (tevens zijn trompettist) het nummer ook weer hebben afgeleid. Hij had gospelnummer ‘It must be Jesus’ van the Southern Tones op de radio gehoord en besloot hiermee aan de gang te gaan. Luister ook naar deze track hieronder.

Ray Charles original Gold digger

De lijst van het aantal artiesten dat I got a woman covert lijkt oneindig. The Beatles (voor 2 verschillende BBC-sessies), Elvis Presley, Stevie Wonder, Everly Brothers, Tom Petty & the Heartbreakers, John Mayer. Het is maar een kleine greep van -niet de minste- coverartiesten. De Gold digger sample komt dus van een ware classic, waar de jeugd van 2005 dus 50 jaar later mee kennis maakt.

De rol van Jamie Foxx in de track moet nog even worden genoemd. Hij vertolkte in 2004 al de rol van Ray Charles in diens biografische film “Ray”. In het intro van Gold digger’ is zijn stem te horen in de rol van Ray, later in de track wordt wel de sample gebruikt met Ray’s stem.

Top 40-notering


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits